Στην παρέμβασή του αυτή, λίγες ημέρες έπειτα από την ανάδειξη ηγεσίας στον Νέο Φορέα και την ονοματοδοσία που συμφωνήθηκε μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη, ο κ. Γερουλάνος δεν θέτει μόνο ζήτημα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, αλλά εκφράζει γενικότερες επιφυλάξεις για το νέο εγχείρημα και διατυπώνει κάποιες προτάσεις, όπως: «Το πολιτικό κενό που έχει δημιουργήσει η έλλειψη πίστης των κομμάτων εξουσίας στις δυνατότητες του Έλληνα και, κατ’ επέκταση το έλλειμα δημοκρατίας που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, είναι τόσο μεγάλο και τόσο βαθύ που η επιστροφή στις αξίες ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ είναι μονόδρομος».
Στην συνέντευξή του στο site mignatiou.com, ο πρώην στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, πρώην υπουργός και μέλος σήμερα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει μεταξύ των άλλων: « Όσο ο φορέας αυτός (σ.σ. Κίνημα Αλλαγής) σέβεται την πολιτική αξία του ΠΑΣΟΚ, την ιστορική του διαδρομή και την πολιτική του πρόταση, τότε η κυρία Γεννηματά δεν έχει να ανησυχεί για τίποτα. Οι δύο θέσεις της δεν έχουν ασυμβίβαστο. Αν όμως η κυρία Γεννηματά συνεχίσει την πορεία απαξίωσης και φίμωσης του ΠΑΣΟΚ τότε θα πρέπει να φύγει από την Προεδρία του διότι δεν θα μπορεί να το εκπροσωπήσει σωστά».
Στην ερώτηση δε, αν θα είναι παρών στην διαδικασία «ή μετά το αποτέλεσμα κατά την εκλογική διαδικασία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς και την επικράτηση της κυρίας Φώφης Γεννηματά, δεν τίθεται θέμα ως προς τη θέση Προέδρου του ΠΑΣΟΚ;», απαντά: «Περιμένετε να δούμε αν θα υπάρξει συνέδριο ΠΑΣΟΚ ή αν η σημερινή ηγεσία θα συνεχίσει στην γραμμή απαξίωσής του. Όπως εξήγησα, πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει φωνή. Θα κάνω ό,τι πιστεύω είναι πιο αποτελεσματικό για να μην σιγήσει».
Ως προς τις γενικότερες επιφυλάξεις του για το εγχείρημα, ο κ. Γερουλάνος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «έτσι όπως έγιναν τα πράγματα, εκλογή αρχηγού που ήταν ήδη αρχηγός, σε ένα κόμμα που δεν είναι ακριβώς ακόμα κόμμα, με όνομα που δεν προσδιορίζει ιδεολογικό στίγμα, που δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα όραμα, θέσεις και προτάσεις για την κοινωνία, με διορισμένα όργανα και δανεισμένα στελέχη, θα πρέπει να περιμένουμε έξι με δώδεκα μήνες πριν αρχίσει να διαφαίνεται προς τα πού πάει και τι πραγματεύεται ο νέος φορέας».
Επιπλέον, τονίζει ότι κατά την διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας του νέου κόμματος , ο κόσμος αταψήφισε τις τάσεις που προσπαθούν να μεταλλάξουν το ΠΑΣΟΚ σε κάτι απροσδιόριστο. «Καταψήφισε τους απανταχού Έλληνες “Μακρόν” που έχουν παρεξηγήσει την πολιτική για πασαρέλα. Γενικά, τιμώρησε όσους σχεδίαζαν την Κεντροαριστερά χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Μπήκε, επί τέλους, ένας πρώτος φραγμός στην επίμονη μόδα απαξίωσης του μόνου κινήματος που έχει προσφέρει και έχει να προσφέρει στον χώρο. Εντυπωσιακός ο απολογισμός, και ας ήταν υποσυνείδητος», υπογραμμίζει ο κ. Γερουλάνος.
Ενστάσεις διατυπώνει στην ίδια συνέντευξη στο mignatiou.com και για την επιλογή του ονόματος «Κίνημα Αλλαγής»: «Τα ονόματα των κομμάτων έχουν σημασία διότι αναδεικνύουν το ιδεολογικό στίγμα και άρα το αξιακό πλαίσιο του πολιτικού φορέα. Τα κόμματα που αποφεύγουν να προσδώσουν ιδεολογικό στίγμα στο όνομά τους, το κάνουν ή για να διατηρήσουν ευελιξία στην επίκληση των αρχών και των αξιών τους, όπως Το Ποτάμι, ή για να τις κρύψουν, όπως η Χρυσή Αυγή. Είτε έτσι είτε αλλιώς δεν είναι καλό σημάδι», σημειώνει και προσθέτει: «Υπάρχει και ένα δεύτερο πρόβλημα. Η ιστορική συνέχεια, η θεσμική μνήμη και η δημιουργία παράδοσης, τη σημασία των οποίων η πολιτική ηγεσία μας υποεκτιμά και στη λειτουργία του δημοσίου, αποτελούν στοιχεία πολιτισμού. Είναι στοιχεία που προσδίδουν σε μια κοινωνία αξία διότι δημιουργούν θεσμούς και δομές στους οποίους ο πολίτης μπορεί να ακουμπήσει. Σκεφτείτε πόσο ανορθόδοξο, για να μην πω γελοίο, θα ήταν αν οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία και οι Σοσιαλιστές στη Σουηδία μετονομάζονταν σε Κίνημα Αλλαγής ή το Εργατικό Κόμμα στην Αγγλία μετονομαζόταν ξαφνικά Ποτάμι ή Τριαντάφυλλο, που είναι το σύμβολό τους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr