«Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω.» σημειώνει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά.
«Πρώτα και κύρια, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιβάλλει μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αυτή η Συνθήκη αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω ότι συν τω χρόνω, όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση» σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με το τι εννοεί όταν μιλά για ανάγκη αλλαγής της Συνθήκης.
Και πρόσθεσε: «Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε»
Στη συνέντευξή του ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Όπως μάλιστα υποστήριξε ο έλληνας Πρωθυπουργός του υποσχέθηκε άμεση έκδοση των στρατιωτικών στην Τουρκία.
Αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα σχεδόν αμέσως μόλις οι τούρκοι στρατιωτικοί έφτασαν στην Ελλάδα . Μετέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε πει πως θα δρομολογήσει την κατάσταση και ότι σε σε 10 - 15 μέρες οι τούρκοι στρατιωτικοί θα επέστρεφαν στην Τουρκία.
«Δυστυχώς ακόμη βρίσκονται στην Ελλάδα» είπε.
Αναφερόμενος στο Αιγαίο έθεσε αρκετά ζητήματα: «Στο Αιγαίο υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των νησιών, που είναι αρκετά προβληματικές. Θεωρώ ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν, Έχουμε θέματα στην οριοθέτηση του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και στον καθορισμό τηςν υφαλοκρηπίδας. Αυτά τα θέματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν και να ανακουφιστούν οι δύο χώρες. Όλο το πρόβλημα αφορά αυτό. Ως εγγυήτριες, ως δίκαιες χώρες μπορούμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες διαδικασίες στα σχετικά κλιμάκια. Δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά μπορούμε να κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις και να το ξεπεράσουμε. Το θέμα της οριοθέτησης των χωρικών υδάτων είναι πολύ σημαντικό στη φάση αυτή και αν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις στο θέμα αυτό, νομίζω θα έχουμε αντιμετωπίσει τη διαδικασία μια για πάντα.
Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ότι είναι πρόβλημα τα τουρκικά πλοία, να πλέουν στο Αιγαίο. Αυτές είναι οι προκλήσεις που μπορούμε εύκολα να ξεπεράσουμε. Και στον εναέριο χώρο υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες κατά καιρούς και πραγματικά μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Τα μαχητικά μας αεροσκάφη δεν πρέπει να αποτελούν απειλή το ένα για το άλλο. Θα πρέπει να σφυρηλατήσουμε μία αλληλεγγύη μεταξύ μας. Είμαστε έτοιμοιο ως Τουρκία να κάνουμε πολλά. Πρέπει να πάψουμε να προκαλούμε τους λαούς μας».
Σε ερώτηση για την απόφαση της τουρκικής βουλής να κυρήξει πόλεμο σε περίπτωση που η Ελλάδα λάβει ορισμένες αποφάσεις, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε «αν κάνουμε ορισμένα θετικά βήματα, μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Αλλά αν διατηρήσουμε κάποια πράγματα στην ατζέντα μας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουνε σε πόλεμο, αυτό θαν περιέπλεκε την κατάσταση. Το ένα από αυτά είναι το casus belli. Οπότε δεν θα πρέπει να προκαλούμε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr