Χθες κατατέθηκε ο Νόμος «Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν. 1920/1991 (Α΄11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών» (Α΄182)», με τον οποίο, εκτός των άλλων, προβλέπεται ότι, σε περιπτώσεις κληρονομικών διευθετήσεων, μεταξύ των Μουσουλμάνων της Θράκης, εάν και τα δύο μέρη συμφωνούν, μπορούν να συνεχίσουν να υπάγονται στην δικαιοδοσία του Μουφτή- διαδικασία η οποία δεν εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου ισχύουν οι ίδιοι νόμοι για όλους.
Σήμερα, ολοκληρώθηκε η δημόσια ακρόαση στην αίθουσα της Ολομέλειας του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, πάνω στην υπόθεση της προσφυγής της Χατιτζέ Μολλά Σαλή, με αντικείμενο το αν, σε περιπτώσεις διαφωνιών για κληρονομικά ζητήματα μελών της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη, θα πρέπει να εφαρμόζεται ο Ισλαμικός Νόμος (Σαρία) ή η ελληνική νομοθεσία.
Η οριστική απόφαση του Δικαστηρίου, για το σημαντικό αυτό ζήτημα, που αφορά την κατάργηση η μη του Ισλαμικού Νόμου στην Θράκη, θα εκδοθεί σε μεταγενέστερο χρόνο αλλά, όπως εκτιμάται από διπλωματικούς παρατηρητές που παρακολούθησαν την όλη διαδικασία, δεν αποκλείεται το Δικαστήριο, ν’ αποφανθεί ότι κακώς το Ανώτατο Εφετείο της Ελλάδος αποφάσισε ότι, στην περίπτωση της προσφεύγουσας, αρμοδιότητα είχε η Σαρία και όχι η ελληνική νομοθεσία.
Η Χατιτζέ Μολλά Σαλή από την Κομοτηνή, διεκδικεί την περιουσία που της άφησε ο αποθανών σύζυγός της με διαθήκη. Τη διαθήκη αυτή προσέβαλαν οι αδερφές του εκλιπόντος υποστηρίζοντας ότι η σύνταξή της αντίκειται στο ισλαμικό δίκαιο –δηλαδή τη Σαρία- και ως εκ τούτου η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού μετά από μια σειρά δικαστικών διενέξεων σε ελληνικό έδαφος και αφού το Ανώτατο Εφετείο είχε αποφασίσει ότι ο νόμος που έπρεπε να εφαρμοσθεί για το κληροδότημα του αποθανόντος συζύγου της, ήταν ο ισλαμικός θρησκευτικός νόμος και όχι η σχετική ελληνική νομοθεσία.
Αν λοιπόν η αναμενόμενη απόφαση του Δικαστηρίου, θα την δικαιώσει, αυτό θα σημαίνει πως η διαθήκη του αποθανόντος συζύγου της ισχύει και άρα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση και να καταργήσει την ισχύ του Ισλαμικού Νόμου στη Θράκη.
Αυτά τα «χειρότερα» θέλησε να αποφύγει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και κατέθεσε τον προαναφερθέντα νόμο, θέλοντας να προσφέρει κι’ ένα «δώρο» στον υψηλό της επισκέπτη, διαβεβαιώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν είναι υπέρ της πλήρους κατάργησης της Σαρίας στην Θράκη.
*Ολη η δημόσια ακρόαση, γι’ αυτό το θέμα, θα είναι διαθέσιμη μετά τις 15.30 ώρα Ελλάδος στο σάϊτ του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (www.echr.coe.int).
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr