Εάν τελικά η Γερμανία οδηγηθεί σε νέες εκλογές αυτό θα σημαίνει μια μετάθεση κρίσιμων αποφάσεων για την Ελλάδα για διάστημα από τρεις έως πέντε μήνες. Οι αποφάσεις αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, ενώ μπορεί να τεθεί ακόμη και ζήτημα καθυστέρησης δόσεων έως ότου συγκληθεί η νέα γερμανική Βουλή.
Μέσα σε αυτό το κλίμα το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει σήμερα προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2018.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης του 2018, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, προβλέπεται να διαμορφωθεί άνω του 3,7% του ΑΕΠ (6,7 δισ. ευρώ) ποσοστό που ξεπερνά τους στόχους του προγράμματος. Για το 2017 το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού εκτιμά σημαντική υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου του 1,75% και το τοποθετεί στο 2,5%.
Βασική προτεραιότητα της δημοσιονομικής στρατηγικής παραμένει και για το έτος 2018 η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα στήριξης, καθώς και των βιώσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης με την εδραίωση του κλίματος εμπιστοσύνης για μακροπρόθεσμες επενδύσεις δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική συνοχή.
Κατά τον Προϋπολογισμό στα επόμενα έτη οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης θα είναι επαρκείς για να εξασφαλίζουν τόσο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων όσο και τον δημοσιονομικό χώρο, ώστε να εφαρμοστούν οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων που προβλέφθηκαν και ψηφίστηκαν με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021.
Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,6% το τρέχον έτος, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,8%, ενώ το 2018 η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,5%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr