«Η απόσταση και το ανάγλυφο συχνά καθιστούν δύσκολη τη διασύνδεση των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Σε αυτό το πλαίσιο ήδη η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υλοποιεί το έργο Rural Broadband, το οποίο δίνει τη δυνατότητα ευρυζωνικής σύνδεσης σε περισσότερους από 300.000 πολίτες σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ σε τελική φάση προετοιμασίας βρίσκεται η δράση Regional Broadband extension, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, που θα καλύψει όλα τα κενά στην ευρυζωνική κάλυψη της χώρας» σημείωσε ο ίδιος.
Για το Διαδίκτυο της αγροτικής παραγωγής κόστους 7,5 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής διευκρίνισε ότι θα αποτελέσει από τα πιο καινοτόμα έργα υποβοήθησης αγροτών, ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως εργαλείο υποβοήθησης και αυτοματοποίησης των διαδικασιών πιστοποίησης και ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρόσθεσε ότι το σύστημα θα εφαρμόσει πολιτικές ενθάρρυνσης της καινοτομίας με αξιοποίηση των δεδομένων του συστήματος από νέους δημιουργούς εφαρμογών και λογισμικού.
Πρόκειται για το «Διαδίκτυο των πραγμάτων» που θα συλλέγει πληροφορίες από επίγειους σταθμούς και σε συνδυασμό με δορυφορική αποτύπωση και δεδομένα, θα προτείνει λύσεις άρδευσης, χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε παραγωγού, σημείωσε ο υπουργός.
«Είναι αναγκαία η άρση της ψηφιακής απομόνωσης της υπαίθρου, η διάχυση των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή στην ύπαιθρο, στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας" είπε και διευκρίνισε ότι ο τομέας της πληροφορικής και των επικοινωνιών μπορεί να κάνει τον αγροτικό τομέα πιο παραγωγικό, μειώνοντας τα κόστη και αυξάνοντας την παραγωγή» σημείωσε ο ΥΨΗΠΤΕ.
«Ανοίγουμε τον δρόμο στην «ηλεκτρονική γεωργία»» υπογράμμισε και έφερε ως παράδειγμα τις εφαρμογές που αξιοποιούν την δορυφορική και διαστημική τεχνολογία προς όφελος των αγροτικών καλλιεργειών, καθώς αναλύουν μέσω δορυφόρου τις κατά τόπους καλλιέργειες και προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις άρδευσης, χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, μειώνοντας κατά 25% το κόστος για 5.000 παραγωγούς που συμμετέχουν σε σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα.
Επιπλέον, ο ίδιος επισήμανε ότι νέες δυνατότητες για μεγαλύτερες αποδόσεις δίνονται με την εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας, που έχει γίνει εφικτή τα τελευταία χρόνια με την εξάπλωση της χρήσης δορυφορικών συστημάτων. Μέσω αυτών, όπως είπε, ο αγρότης γνωρίζει την ακριβή του θέση και έχει πρόσβαση σε χάρτες υψηλής ακρίβειας που αποτυπώνουν πλήθος χρήσιμων παραμέτρων.
Οι δραστηριότητες του υπουργείου
Ο Ν. Παππάς τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μέλος δύο κορυφαίων οργανισμών του ΟΗΕ, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας και της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών και ανέφερε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στα ευρωπαϊκά δορυφορικά προγράμματα «Κοπέρνικος» και «Γαλιλαίος» που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και τη χρήση των σύγχρονων συστημάτων γεωργίας και κτηνοτροφίας.
«Διαθέτουμε και χρησιμοποιούμε δορυφορικούς και επικοινωνιακούς κόμβους στη δορυφορική τροχιά των 39 μοιρών ανατολικά, στην οποία και κατέχουμε δικαιώματα μέσω της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:
«Θα ήταν εξαιρετικά ατυχής, για να μην πω εγκληματική, η αμέλεια από μέρους της πολιτείας αν αυτή την τροχιακή θέση δεν αξιοποιούσαμε και δεν φτάναμε εγκαίρως σε μια σύμβαση εκ νέου με την εταιρεία Hellas Sat για να διασφαλίσουμε την τροχιακή θέση ώστε να εκτοξευτεί δορυφόρος που θα την καταλάβει».
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα πάει για κύρωση στη Βουλή η σύμβαση της Ελλάδας με την εταιρεία Hellas Sat και ότι το υπουργείο προωθεί τη ενεργή συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων και ενεργειών στη σχεδίαση κατασκευών, συσκευών και λογισμικού που θα χρησιμοποιηθούν σε διαστημικές αποστολές και θα έχουν άμεση εφαρμογή, σε τομείς όπως η γεωργία.
«Όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση στην Ελλάδα κάποιοι θεώρησαν ότι βρήκαν μια αφορμή για αστειισμούς. Νομίζω ότι αυτή η περίοδος έχει μείνει στο παρελθόν», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Επιπλέον, το κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση προγράμματος ΕΣΠΑ που θα επιτρέψει για πρώτη φορά την κατασκευή και χρήση μικροδορυφόρων αποκλειστικά από ελληνικά χέρια, αποκλειστικά από ελληνικά πανεπιστήμια και αποκλειστικά για σκοπούς που θα αξιοποιήσει η χώρα μας.
Διευκρίνισε δε ότι θα χτιστούν μικροδορυφόροι που θα εκτοξευτούν από δικαιώματα που ήδη έχει η χώρα μας στην ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος και σε 1,5 με 2 χρόνια από σήμερα θα υπάρχει ένα πλήρες σύστημα μικρο-δορυφόρων που θα είναι απολύτως ελληνικό και θα μπορεί να συμβάλλει στη μεγιστοποίηση της αγροτικής μας παραγωγής.
Ο ΥΨΗΠΤΕ προανήγγειλε, την συγκρότηση του ελληνικού διαστημικού οργανισμού, τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την προβολή και ανάδειξη του brand «Ελλάδα» και των προϊόντων της υπογραμμίζοντας την ανάγκη διάχυσης των νέων τεχνολογιών με αποτελεσματικό τρόπο.
«Καθώς η χώρα βγαίνει από την κρίση οφείλουμε να συντονιστούμε όλοι μαζί για το πώς θα πορευτούμε» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε ότι με βάση τα νέα αποτελέσματα για την αγορά εργασίας, αναγνωρίζεται διεθνώς πλέον ότι επανακάμπτει στην Ελλάδα η αγορά εργασίας με ταχείς ρυθμούς και δήλωσε αισιόδοξος ότι «η ανεργία θα πέσει κάτω από το 20% και θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες από τις 300 με 350 χιλιάδες θέσεις εργασίες που έχουν δημιουργηθεί από το 2015 και μετά».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr