Στην βαθιά ιστορική σχέση που συνδέουν την Ευρώπη με τις Αραβικές χώρες αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας.
Χαρακτηρίζοντας τον αραβικό κόσμο ως σημαντικό εταίρο της ΕΕ και ως ισχυρή δύναμη βάσει των μεγεθών του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κόσμων ως εχέγγυο σταθερότητας κι ειρήνης της ευρύτερης περιοχής.
Αναφερθείς στο πρόβλημα του προσφυγικού το οποίο αποτελεί παγκόσμια κι ευρωπαϊκή πρόκληση ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε επιγραμματικά τις λύσεις που προωθεί η ΕΕ τονίζοντας ωστόσο πως απομένουν ακόμα βήματα που πρέπει να γίνουν. Διαβεβαίωσε όμως πως η προσπάθεια μείωσης των παράτυπων μεταναστών, ελέγχου των μεταναστευτικών ροών και στήριξης της περιοχής θα συνεχιστεί με στόχο να παραμείνει η Ευρώπη μια ήπειρος αλληλεγγύης.
Παράλληλα τόνισε πώς θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι στις προσπάθειες μετεγκατάστασης αλλά και να ενταθούν οι προσπάθειες συνεργασίας με τις τρίτες χώρες για την επανεισδοχή. Κλειδί για την επιτυχία όλων των παραπάνων, όπως εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος, είναι ο συντονισμός και φύσικα η μείωση της έντασης στην περιοχή με την παράλληλη εξάλειψη των συγκρούσεων.
Τέλος, προσέθεσε ότι η χώρα μας έχει όλα τα εχχέγυα για να παραμείνει μια γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού Κοσμου και πως είναι προς όφελος της να το πράξει.
«Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα γεωγραφία, ιστορία, οικονομία και πολιτισμός συνδέουν την Ευρώπη με τις χώρες του Αραβικού Κόσμου. Ωστόσο πέρα από τις συνεργασίες δεν λείπουν και οι συγκρούσεις και οι τρομοκρατικές απειλές, οι οποίες υποδεικνύουν και τις κοινές προκλήσεις που Ευρώπη και Αραβικός Κόσμος έχουν να αντιμετωπίσουν» τόνισε απο πλευρας της, η κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Υποδεικνύοντας την διασφάλιση της σταθερότητας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου ως τον μόνιμο στόχο η κα Γιωρκάτζη, σημείωσε πως η σχέση μεταξύ Ευρώπης κι Αραβικού Κόσμου περιλαμβάνει σήμερα δύο διαστάσεις : την οικονομική και την πολιτική και ευχήθηκε ότι οι δεσμοί των δύο περιοχών να γίνουν αρκούντως ισχυροί για μια ακόμα καλύτερη σχέση στο μέλλον.
«Μιας και ο αραβικός κόσμος είναι σταθερός αγοραστής της ΕΕ, ο βαθμός εξάρτησης είναι μεγάλος γι’ αυτό και η ενίσχυση της συνεργασίας αποτελεί διαχρονικό και διακηρυγμένο στόχο της ΕΕ. Οι δυνατότητες για διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων των δύο κόσμων τόσο σε εθνικό όσο και επίπεδο ΕΕ υπάρχουν και η διεύρυνση κρίνεται αναγκαία για την ασφάλεια και την ευημερία στην ίδια την ευρωπαϊκή κοινωνία.
Στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή οι οποίες έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς αναφέρθηκε από πλευράς του ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Όπως είπε οι ανισορροπίες των δημόσιων οικονομικών και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχουν πλέον διορθωθεί, σημαντικές μεταρρυθμίσεις που χρόνιζαν έχουν υλοποιηθεί, η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί και ο τραπεζικός τομέας διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια με αποτέλεσμα η οικονομία να βρίσκεται πλέον σε ανάκαμψη και οι ρυθμοί αυτής της ανάπτυξης να επιταχύνονται.
Ωστόσο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε πως «ακόμα απομένουν τρεις προκλήσεις που αποτελούν κληρονομιά της κρίσης: το υψηλό ποσοστό ανεργίας, το υψηλό δημόσιο χρέος και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών» οι οποίες συνδυάζονται με την ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις με σκοπό τη βελτίωση της οικονομίας και για εκσυγχρονισμό των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών.
Χαρακτηρίζοντας μακρά την πορεία μέχρι να καταφέρει η Ελλάδα να αντλήσει χρηματοδότηση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές με διατηρήσιμους όρους μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ακόμα μια φορά πως οι ελληνικές αρχές πρέπει να υλοποιήσουν με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις που απομένει να γίνουν και να κλείσουν την τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους, ούτως ώστε να βελτιωθεί η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Παράλληλα, βέβαια, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους σημείωσε πως θα πρέπει να εξειδικεύσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους βάσει της συμφωνίας του Eurogroup και, σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές αλλά και να αποσαφηνίσουν τη μορφή της στήριξης της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Στην κομβική γεωγραφική θέση της χώρας και στα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις που αυτή προσφέρει στάθηκε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.
Σημειώνονας ότι οι προκλήσεις της Ευρώπης συνδέονται με τις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόσμου ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε ότι ο ρόλος της Ελλάδας δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα όσο θα έπρεπε και πως έχουν χαθεί ευκαιρίες σε πολλές κατευθύνσεις. Για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων, όπως είπε, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να κάνουν προσπάθειες.
Τονίζοντας ότι η παρά την κρίση η Ελλάδα παραμένει σταθερός πόλος έλξης ξένων επενδύσεων σε ενέργεια Logistics τουρισμό κατασκευές απήυθυνε ανοιχτή πρόσκληση από μέρους της Νέας Δημοκρατίας σε Ξένους Επενδυτές και προσέθεσε ότι το κόμμα του θα κάνει σημαντικές παρεμβάσεις για να σταματήσει τις αγκυλώσεις του επενδυτικού περιβάλλοντος, όπως η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, της γραφειοκρατίας καθώς και του χρόνου εκδίκασης νομικών διαφορών.
Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος ανακοίνωσε πως με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων με την Μέση Ανατολή, η ΝΔ ως κυβέρνηση θα ορίσει ειδικό απεσταλμένο για την οικοδόμηση ενός ασφαλέσερου αύριο στην περιοχή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr