Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης «είναι αναγκαία» και πρόσθεσε ότι «η ελάφρυνση θα γίνει καθώς θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας για να ελαφρύνουμε τα μεσαία στρώματα και τα μικρά, όχι τα υψηλά». Επανέλαβε ότι θα υπάρξει μέρισμα και φέτος «και θα μοιραστεί σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη».
«Καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει αν δεν έχει τη συναίνεση της κοινωνίας», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας από τα Ιωάννινα. «Εμείς πετύχαμε γιατί ήμασταν οι πρώτοι που επεδίωξαν συναινέσεις και είμαστε οι πρώτοι που πήγαμε σε εκλογές με τη συμφωνία στο τραπέζι», τόνισε.
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, τον Σεπτέμβρη του 2019 θα καλέσουμε τον λαό να συγκρίνει «που ήταν η χώρα όταν παραλάβαμε και που είναι τώρα. Πιο ήταν το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και πιο είναι τώρα».
Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε προς την αντιπολίτευση αλλά και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τον πανικό ορισμένων που βλέπουν ότι η χώρα πετυχαίνει στόχους που αναγνωρίζονται διεθνώς. Που βλέπουν ότι η χώρα δεν είναι το "μαύρο πρόβατο"», σημείωσε.
Υποστήριξε ότι «επειδή ενοχλούνται ορισμένοι έχουν εξαπολύσει προσπάθεια παραπληροφόρησης» και έκανε αναφορά στο φαινόμενο των fake news. «Πότε διαβάζουμε για κατάρρευση των εσόδων, πότε ότι θα μας μαλώσουν για το πώς θα μοιράσουμε το υπερπλεόνασμα και τη διανομή του, πότε ότι υπάρχει πρόβλημα με την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, πότε ότι η γ’ αξιολόγηση τινάζεται στον αέρα», υπενθύμισε.
Όπως είπε συνήθως διαψεύδονται μια ημέρα μετά τα πρωτοσέλιδα. «Η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο από κάθε άλλη φορά», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στις κατασκευασμένες ειδήσεις διευκρίνισε ότι «δεν είναι απλά ψευδείς, αλλά απελπισμένες που δείχνουν ένα σύστημα εξουσίας που προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή του στις πλατιές μάζες».
Όπως σημείωσε, όταν δεν βγαίνει στο οικονομικό πεδίο το σχέδιο «ανακαλύπτονται χολέρες και πανούκλες στα νοσοκομεία».
«Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα αλλά σε αυτή εμείς γυρνάμε την πλάτη. Κοιτούμε μπροστά και μιλούμε με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, δεν μας ενδιαφέρει αυτή η μιζέρια. Εμάς μας ενδιαφέρει να χτίσουμε το πλαίσιο στο οποίο θα συγκροτηθεί η νέα εποχή, το νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες του τόπου», συμπλήρωσε.
«Αυτή η εβδομάδα είναι σημαντική για τους αγρότες, καθώς θα εισπράξουν 750 εκατ. ευρώ από τη βασική τους ενίσχυση» υποσχέθηκε, ενώ υπενθύμισε πως έχουν λάβει ενισχύσεις 2,8 δισ. ευρώ το 2017.
Είπε ακόμη ότι το 2016 «αυξήσαμε το Εθνικό Σκέλος του ΠΔΕ για την Ήπειρο κατά 279,85% ενώ για το 2017, έχουμε διαθέσει ήδη 31,05 εκατ. ευρώ για ώριμα έργα».
Αναφέρθηκε και στο σχέδιο της κυβέρνησης για την βιομηχανία που «στηρίζεται στο τρίπτυχο «ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας - εξωστρέφεια - περιβαλλοντική βιωσιμότητα»
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως «δίνουμε έμφαση στους κλάδους της αλιείας και των υδατοκαλλιεργείων έτσι ώστε να καταστούν βιώσιμοι και αειφόροι», σημειώνοντας ότι κατευθύνονται στους κλάδους αλιείας και υδατοκαλλιεργητών 520 εκατ. ευρώ.
Ειδική αναφορά έκανε για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιφέρεια, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της τροφοδοσίας των πόλεων της Περιφέρειας με φυσικό αέριο.
O πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μεγάλα έργα υποδομών, όπως τα οδικά έργα (πρόσφατα παραδόθηκε η Ιόνια Οδός), τα έργα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στην στήριξη της έρευνας και η σύνδεση του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ με την τοπική παραγωγική δραστηριότητα, σε θέματα περιβάλλοντος, όπως η διαχείριση υδάτων, με έμφαση σε Αμβρακικό και λίμνη Παμβώτιδα και στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή σε σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση στην Άρτα γεωπονικής σχολής η οποία θα περιλαμβάνεται στις σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr