Σήμερα το «παρών» θα δώσει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη σύντομη παρουσία που είχε στο αναπτυξιακό συνέδριο της Ηπείρου ώστε να καταγραφούν αναλυτικά οι εκτιμήσεις κάθε πλευράς για τα δημοσιονομικά φέτος και το 2018.
Η συζήτηση για το ύψος του πλεονάσματος φέτος αναμένεται πάντως να συνεχιστεί μέχρι τις 21 Νοεμβρίου οπότε θα κατατεθεί ο νέος προϋπολογισμός. Τότε αναμένεται να καθοριστεί και το ποσό που θα δοθεί φέτος για παροχές. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της κυβέρνησης, «συμφωνούν και οι θεσμοί ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση» στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. «Η δική μας πρόβλεψη για το 2017 είναι καλύτερη από 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2,2% είναι ο στόχος, πάνω από τον οποίο έχουμε περιθώριο περαιτέρω δαπάνης της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Αυτό γράφει το Προσχέδιο Προϋπολογισμού. Η δική τους εκτίμηση (σ.σ. των θεσμών) είναι ότι θα έχουμε σημαντική υπέρβαση του στόχου του 1,75%» ανέφερε, δείχνοντας ότι δεν συμφωνούν με την πρόβλεψη για διανομή ποσού 800 εκατομμυρίων. Επί τάπητος ήδη από χτες έχει τεθεί και το ζήτημα του δημοσιονομικού «κενού» για το 2018 για το οποίο καταγράφεται διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων ΔΝΤ κι Ευρωπαίων.
Ενέργεια ανάπτυξη και εργασιακά
Στο μέτωπο της ενέργειας, ο υπουργός ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης ενημερώνει για την πορεία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων αλλά και την πορεία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, όπου αναμένεται αύριο νέα προσφορά προς τους ιδιώτες προμηθευτές.
Στο μέτωπο του εξωδικαστικού σήμερα τίθεται και πάλι το θέμα των κριτηρίων της αυτοματοποιημένης διαδικασίας για εκείνους που έχουν χρέη από 20.000 έως και 50.000 ευρώ. Επίσης, θα παρουσιαστεί επίσημα και η πρόοδος που έχει γίνει αναφορικά με το νόμο Κατσέλη ,όσον αφορά την επίσπευση της εκδίκασης των αιτήσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες έχει γίνει σημαντική πρόοδος και έχουν επισπευσθεί οι διαδικασίες εκδίκασης των αιτήσεων ένταξης με μόνο πρόβλημα να παραμένει στο Ειρηνοδικείο Πειραιά για το οποίο όμως έχουν γίνει κινήσεις από την πλευρά της Ειδικής Γραμματείας Διαχειρίσεις Ιδιωτικού Χρέους προκειμένου να βρεθεί λύση καθώς το συγκεκριμένο Ειρηνοδικείο έχει μόνο δυο αίθουσες για την εκδίκαση των υποθέσεων.
Τέλος, αναφορικά με το θέμα της επέκτασης του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας υπό προϋπόθεσης από πλειστηριασμούς κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν χθες ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα αυτό καθώς είναι ακόμα πολύ νωρίς αφού η ισχύς του νόμου λήγει στα τέλη του 2018 και άρα υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τότε.
Συζήτηση αναμένεται να γίνει με τον υπ. Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου και για το θέμα της αναπτυξιακής πορείας της χώρας αλλά και των χρηματοδοτικών εργαλείων που ετοιμάζονται. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην ημερίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με θέμα «MiFID II – MiFIR: Αναγκαίες προσαρμογές στο νέο περιβάλλον» , «η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα διευρύνει τις δυνατότητες αναπτυξιακής χρηματοδότησης. Πέρα από το συντονισμό και τη βαθμιαία την ενσωμάτωση σ’ ένα ενιαίο σχέδιο ποικίλων θεσμών, ταμείων και προγραμμάτων, η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορούσε να αποτελέσει το βασικό όχημα για τη συνεργασία με διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς, καθώς και για την αναπτυξιακή αξιοποίηση μέρους των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες ευρωπαϊκών χωρών» . Το θέμα για τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα τίθεται όπως φαίνεται να μπαίνει από την ελληνική πλευρά ωστόσο αυτό αφορά και τη διαδικασία του χρέους.
Πέρα από τα παραπάνω και η εργασιακή ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς είναι βαριά. Το κουαρτέτο ζητεί την προώθηση του lockout, δηλαδή η απόφαση για απεργία να λαμβάνεται με ποσοστό 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του σωματείου (αντί του 1/3 που ισχύει σήμερα). Επίσης θα συζητηθεί και η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για τους απλήρωτους εργαζόμενους και την αδήλωτη εργασία. Οι δανειστές έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την διευκόλυνση προσφυγής στα δικαστήρια που προβλέπει ο νόμος προτάσσοντας την εξωδικαστική επίλυση των εργατικών διαφορών.
Τέλος αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα αλλαγής του ρόλου του οργανισμού μεσολάβησης και διαιτησίας, η ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις καθώς και οι συντάξεις χηρείας αλλά και η ελάφρυνση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα 40.000 ευρώ και πάνω που έχουν υποστεί εξοντωτική επιβάρυνση. Επίσης στο μικροσκόπιο θα μπει και ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ και το πλεόνασμα που εμφανίζει.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr