Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι προσπάθειες των επιτελών του πρωθυπουργού να εμφανιστεί αρραγής η κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέτυχαν:
Πρώτον, σε συμβολικό επίπεδο με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο να απουσιάζει στη Βραζιλία την ημέρα της ψήφισης.
Δεύτερον, σε πολιτικό επίπεδο με τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γεννιά, Κασιμάτη, Μιχελογιανάκη, Μπόλαρη) να επιμένουν στη θέση τους για καταψήφιση ακόμα και μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή και λίγο μετά με τον εισηγητή των ΑΝ.ΕΛ. Θ. Παπαχριστόπουλο να δηλώνει ότι σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. θα καταψηφίσει την επίμαχη διάταξη αλλά να ισχυρίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί απώλεια της δεδηλωμένης επειδή η δεδηλωμένη χάνεται ή επιβεβαιώνεται μόνο σε διαδικασία ψήφισης πρότασης μομφής!
Ανεξαρτήτως του σημερινού αποτελέσματος στην ψηφοφορία, η κατάθεση της επίμαχης διάταξης συνοδεύτηκε από έντονο παρασκήνιο εντός των δύο κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Η κυβέρνηση επιχείρησε χθες με μικρές αλλαγές -αφενός για να μην προκληθεί η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που φέρονται να στηρίζουν τη διάταξη και αφετέρου για να μην επιβληθεί σε άλλο ένα ζήτημα η άποψη της μειοψηφίας των ΑΝ.ΕΛ.- να προσεγγίσει τους διαφωνούντες εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αλλαγές προέκυψαν μετά από μία συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή στη Βουλή με τους τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δημόσια εξέφρασαν τη διαφωνία τους (Μάρκο Μπόλαρη, Νίνα Κασιμάτη, Γεωργία Γεννιά και Γιάννη Μιχελογιαννάκη). Μετά τη συνάντηση, κυβερνητικές πηγές δεν ήταν σε θέση να πουν με βεβαιότητα ότι οι μικρές αλλαγές διασφαλίζουν την υπερψήφιση της διάταξης χωρίς προβλήματα.
Εδειξαν αιφνιδιασμένες από τη διαφαινόμενη -ως εκείνη την ώρα- πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει τη δική της πρόταση που θα συσπείρωνε την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Αργότερα, έλαβαν και τα μηνύματα που έρχονταν από τους ΑΝ.ΕΛ. ότι το… μασάζ -των Κουίκ και Παπαχριστόπουλου, απόντος του Πάνου Καμμένου- απέτυχε και το συγκυβερνών κόμμα θα ανακοίνωνε ότι καταψηφίζει και το κλίμα βάρυνε.
Υπενθυμίζεται πως όταν η σχετική διάταξη συζητείτο στην Επιτροπή και η Ν.Δ. με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είχαν ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να ξαναψηφίσουν οτιδήποτε καταθέσει η κυβέρνηση που δεν θα το στηρίζουν οι ΑΝ.ΕΛ., ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος είχε δηλώσει επί λέξει ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.
Δήλωνε μάλιστα θριαμβευτικά μπροστά στις κάμερες ότι «τα τελεσίγραφα της Ν.Δ. και της ΔΗ.ΣΥ. κατέρρευσαν», όταν χθες έλεγε ότι η καταψήφιση από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ. δεν σημαίνει και απώλεια της δεδηλωμένης, κάτι που ισχύει τυπικά, απέχει όμως από την πολιτική ουσία. Και η ουσία είναι ότι η συζήτηση της σχετικής διάταξης εξελίσσεται σε πολύ σκληρή δοκιμασία για την κυβερνητική πλειοψηφία, όταν σχεδιάστηκε πρώτον για να ενισχυθεί το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ ως προοδευτικό κόμμα έναντι των ψηφοφόρων του και δεύτερον για να προκαλέσει εσωτερικά προβλήματα στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσθήκες που έγιναν από τον κ. Κοντονή στην τροπολογία που αφορούσε στους μετανάστες και είχε ειπωθεί ότι μπορεί να αποτελέσει «όχημα» αναγνώρισης τουρκικών μειονοτήτων στη χώρα μας ικανοποίησαν τους ΑΝ.ΕΛ. και θα την υπερψηφίσουν, καθώς στη σύνταξή της φέρεται να συνέβαλε και ο βουλευτής του κόμματος Δ. Καμμένος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr