«Η Ελλάδα που αντιστέκεται, οι Έλληνες που παράγουν εκπληκτικά προϊόντα, εξάγουν και δίνουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, πρέπει να στηριχθούν κι όχι να διώκονται από την τυφλή φορολογική πολιτική της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σε οινοποιεία της περιοχής της Νεμέας, περιοχής που παράγει ορισμένα από τα καλύτερα κρασιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Eυρωβουλευτής συζήτησε με τους οινοποιούς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ειδικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου πριν από δύο χρόνια, να επιβάλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί. Μέτρο που τελικά αποδείχθηκε αποτυχημένο και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτίθεται τώρα να αποσύρει.
Οι οινοποιοί ανέφεραν στον κ. Ανδρουλάκη ότι ο φόρος είχε καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική αμπελουργία και ειδικά τις οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις ενώ ήταν ατελέσφορος καθώς οδήγησε σε δραματική μείωση του περσινού τζίρου των νόμιμων οινοποιείων κατά 40% έναντι του 2015 και του φετινού κατά 25% έναντι του 2016.
Ο ΕΦΚ στο κρασί, ύψους 0,20 ευρώ ανά λίτρο, επιβλήθηκε το 2015 με αρχικό στόχο να αποφέρει στα δημόσια ταμεία 55 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τελικά τα ετήσια έσοδα ήταν μόλις 16 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ να προναγγείλει την κατάργησή του.
Ο ευρωβουλευτής ζήτησε με τη σειρά του την άμεση κατάργηση του φόρουαλλά και μέτρα στήριξης της ελληνικής παραγωγής κρασιού.
Ο Ν. Ανδρουλάκης τόνισε ότι παρά την πρόοδο που έχει κάνει ο κλάδος, τα τελευταία 15 χρόνια οι εξαγωγές παραμένουν στάσιμες, ενώ άλλες χώρες του Νότου έχουν αυξήσεις τις δικές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εξάγει μόνο το 10% της παραγωγής της ενώ Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία το 50%. Πρότεινε δε την ανάδειξη των ελληνικών ποικιλιών με στόχο την προώθηση στην αγορά ενός διαφοροποιημένου, με δική του ταυτότητα, προϊόντος.
Ερώτηση στην Ευρωβουλή
Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Ανδρουλάκης μετά από συνεργασία που είχε με τον Γραμματέα του Τομέα Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Μπουνάκη, και με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) είχε καταθέσει γραπτή Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Ευρωβουλευτής τόνιζε πως χωρίς την παροχή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, η δυνατότητα φύτευσης νέων αμπέλων ως το 1% της συνολικής αμπελουργικής έκτασης, που για την Ελλάδα είναι 6.400 στρέμματα, ουσιαστικά ακυρώνεται.
Σημειώνεται πως το κόστος φύτευσης ανέρχεται στα 1200€ το στρέμμα, μία δαπάνη απαγορευτική στις παρούσες συνθήκες.
Μη παροχή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης θα οδηγούσε στην μείωση των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας μας με πολύ δυσμενής συνέπειες για τον συγκεκριμένο αγροτικό τομέα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr