Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού οι αφίξεις από ξηράς και θαλάσσης διπλασιάστηκαν, αγγίζοντας πλέον το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2016.
Ο Guardian σημειώνει ότι παρά τις υποσχέσεις το φθινόπωρο του 2015 των μελών της ΕΕ για μετεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο, εκ των οποίων οι 106.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία, μέχρι στιγμής μόνον 29.000 έχουν πάει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Ηλίας Παυλόπουλος, επικεφαλής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στη χώρα μας, καταφθάνουν ακόμα και ολόκληρες οικογένειες (κυρίως από το Ιράκ και τη Συρία (όχι μόνον με σωσίβιες λέμβους από τα μικρασιατικά παράλια, αλλά και πεζοί από την Τουρκία).
Εκείνο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, επισημαίνει η οργάνωση “Save the Children” είναι ότι το 40% των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν είναι κάτω των 18, την ώρα που πάνω από 1.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι περιμένουν να ενταχθούν σε ιδρύματα για παιδιά.
Η ανταποκρίτρια του Guardian, Έλενα Σμιθ, κάνει ειδική αναφορά στο hotspot της Μόρια στη Λέσβο, όπου διαβιούν 4.825 πρόσφυγες, από τους 1.800 που προβλέπονται, σύμφωνα με την UNHCR. Η κατάσταση χειροτέρεψε λόγω της δραματικής καθυστέρησης στις διαδικασίες επανένωσης και μετεγκατάστασης των προσφύγων. «Σαν να ζούμε την τέλεια καταιγίδα», λέει ο Δημητρίου. Και συμπληρώνει: «Το ελληνικό κράτος κινείται πολύ, πολύ αργά. Είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν, όπως θα έπρεπε οι ανάγκες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr