Έτσι από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου αλλά και την προώθηση της αξιοποίησης εργαλείων χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μάλιστα όπως είπε ο Πρωθυπουργός στο τέλος του έτους θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για τις μικροπιστώσεις που θα αφορά 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια ως και 15.000 ευρώ με ειδικούς όρους, ώστε «να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, ή να βελτιώσουν τη επιχειρηματική τους δραστηριότητα».
Παράλληλα, από την κυβέρνηση εξετάζεται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου για την επαναλειτουργία υπό πτώχευση, πτωχευμένων και εγκαταλελειμμένων επιχειρήσεων από τους ιδιοκτήτες τους που θα δίνει δυνατότητες στους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων μέσα από θεσμούς κοινωνικής επιχειρηματικότητας να τις αναλάβουν. Ήδη δρομολογείται στα υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης η δημιουργία ομάδων εργασίας για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ο διάλογος με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και εξετάζεται η αντίστοιχη ευρωπαϊκή εμπειρία και διεθνείς πρακτικές. Στόχος είναι στις αρχές του 2018 να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα συμπληρώσει το πλαίσιο για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας.
Παράλληλα τον Οκτώβριο ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 25 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, με χρηματοδοτικά προϊόντα που αφορούν από χορήγηση μικροδανείων μέχρι εγγυητικές επιστολές.
Εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης
Παράλληλα η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στο ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενός σχεδίου που άλλοτε ήταν σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η τράπεζα θα λειτουργήσει λαμβάνοντας υπόψην την Ευρωπαϊκή εμπειρία από τη λειτουργία παρεμφερών οργανισμών, χωρίς να ανταγωνίζεται αλλά, απεναντίας, να λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις εμπορικές τράπεζες, καλύπτοντας κενά χρηματοδότησης στα οποία, εκ των πραγμάτων, οι τράπεζες αυτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της πραγματικής οικονομίας στη Θεσσαλονίκη.
Χθες εξάλλου ο υπουργός Οικονομίας συζήτησε για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με τον εκπρόσωπο της κινεζική αναπτυξιακής τράπεζας China Development Bank (CDB), Li DongΥa (γενικό διευθυντή διεθνούς συνεργασίας για την Ευρασία), ο οποίος εξέφρασε και την πρόθεση ίδρυσης γραφείου της CDU στην Αθήνα.
Σχέδιο επιστροφής των νέο-μεταναστών
Παράλληλα, με τις δράσεις για την επιχειρηματικότητα η κυβέρνηση στοχεύει στο να δημιουργήσει όρους ανάσχεσης του brain drain. «Η εργασιακή «ζούγκλα» δεν αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας αλλά μοχλό ποιοτικής οπισθοδρόμησης και παγίδευσης της οικονομίας σε δραστηριότητες χαμηλής ειδίκευσης και προστιθέμενης αξίας. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δεν μπορεί να στηριχθεί στα συντρίμμια της εργασίας, αλλά στην αυξημένη απασχόληση, τις ποιοτικές και βιώσιμες θέσεις εργασίας, σε ένα περιβάλλον σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων και θέσπισης κανόνων προστασίας τους από την εργοδοτική αυθαιρεσία» ανέφερε ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκη από τη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο αυτό, αναγγέλθηκε η πρωτοβουλία «Μένω Ελλάδα, Επιστρέφω», με στόχο την ενημέρωση των νέων που είναι εκτός χώρας για πιθανές
ευκαιρίες δραστηριοποίησης στην Ελλάδα».
Παράλληλα η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ υποσχέθηκε:
- 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για υποτροφίες σε διδακτορικούς, άπορους φοιτητές, και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, για τη δημιουργία ερευνητικών ομάδων.
- 150 εκ. ευρώ σε επιχειρήσουν για να μετατρέψουν σε συμβάσεις εργασίας τα «μπλοκάκια»
- 100 εκ. ευρώ για στήριξη απλήρωτων εργαζόμενων
- νέο πρόγραμμα για να βρουν πρώτη δουλειά νέοι ή πρόσφατα απολυμένοι ως 29 ετών
- επιδότηση για ατομικές επιχειρήσεις που θα προσλάβουν υπάλληλο.
- 75.000 προσλήψεις άμεσα –και έως 120.000 συνολικά- στους δήμους (κοινωφελής εργασία)
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr