"Η Ελλάδα πέρασε επτά χρόνια σκληρής κρίσης. Ήταν ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή κρίση. Η Γαλλία και οι γαλλικές επιχειρήσεις ήταν εδώ. Βεβαίως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Και η ευρωζώνη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη. Η Γαλλία έδειξε πως στηρίζει αυτή τη γραμμή. Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Θέλω πραγματικά η Γαλλία να αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτήν την προσπάθεια. Σπρώξαμε την Ελλάδα να αναζητήσει αλλού επενδύσεις, γιατί έλειπαν οι Ευρωπαίοι. Και αυτό δείχνει πως οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρώπη", τόνισε.
Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Γάλλοι επενδυτές θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια, καθώς η Ελλάδα πέρασε επτά χρόνια σκληρής κρίσης, αλλά οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν εγκατέλειψαν τη χώρα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Γαλλία ήταν εδώ, είναι εδώ και θα είναι εδώ».
Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι μια πραγματική ευκαιρία
"Μετά από επτά χρόνια κρίσης που ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης και δημιούργησε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη χώρα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η χώρα γυρίζει σελίδα", τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε Ελληνες και Γάλλους επιχειρηματίες στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ επεσήμανε ότι "η Ελλάδα είναι μια πραγματική ευκαιρία".
"Δεν έχει υπάρξει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η οποία ωστόσο είχε κοινωνικό κόστος", σχολίασε ο κ. Τσίπρας, ενώ δήλωσε ότι θα είναι ο ίδιος επικεφαλής task force που θα εξετάζει μία προς μία τις επενδύσεις.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, αλλά και η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων θα καταστήσουν την Ελλάδα πλήρως ανταγωνιστική και θα μπορέσουν να επιταχύνουν το κύμα των επενδύσεων.
"Στόχος είναι με μεταρρυθμίσεις να δημιουργήσουμε μια υγιή παραγωγική βάση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας". Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η ανεργία έχει μειωθεί στο 21%, όμως είναι πολύ υψηλός αριθμός για χώρα της Ευρώπης και στόχος τώρα είναι να αντιμετωπίσουμε το brain drain.
"Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και να προσελκύσουμε επενδύσεις", δήλωσε.
Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της χώρας:
- Τη στρατηγική θέση, το κλίμα που μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε στον τουρισμό αλλά και στις ΑΠΕ, αλλά και τη δυνατότητα να γίνουμε hub στην ενέργεια.
- Το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Όπως είπε, θέλουμε να γίνουμε μια οικονομία «έντασης γνώσης».
- Τα δημοσιονομικά μεγέθη που έχουν διορθωθεί και οι οικονομικοί δείκτες που βελτιώνονται και πιθανόν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη ακόμα και πάνω από 2% του ΑΕΠ.
Βέβαια, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι πρέπει να λυθούν προβλήματα γραφειοκρατίας, για να δημιουργηθεί ένα καλό επιχειρηματικό περιβάλλον.
"Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε τομές και θέλουμε να ακούσουμε τους προβληματισμούς σας", είπε στους επιχειρηματίες. Ζήτησε να του πουν αν επένδυσαν στην Ελλάδα, να του αναφέρουν τα προβλήματα και αν δεν επένδυσαν, ποιοι είναι οι λόγοι.
Στάθηκε στη σημασία της δημιουργίας χρηματοδοτικών εργαλείων και ευχαρίστησε τη γαλλική πλευρά για τη συνεργασία στην Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr