«Από τον λόφο της Πνύκας μπόρεσα να εκφράσω τη γαλλική θέση για το μέλλον της Ευρώπης», είπε και πρόσθεσε ότι «βγαίνουμε από μια παρένθεση». «Είναι πολύ μεγάλο προνόμιο να μιλώ εδώ» τόνισε.
Η διάλυση της Ευρώπης θα ήταν ένα είδος πολιτικής και ιστορικής αυτοκτονίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε «ότι χρειαζόμαστε την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ» και πρότεινε έναν «οδικό χάρτη» για το μέλλον της.
Ουσιαστικά η Γαλλία επιδιώκει μια επαναθέσμιση της ΕΕ ώστε να βάλει σε νέο καλούπι και πάλι τη Γερμανία μια που η μεταπολεμική συμφωνία των νικητών του Παγκοσμίου Πολέμου δεν είναι αρκετή για να φρενάρει την κυριαρχία του Βερολίνου. Με την άνοδο της ακροδεξιάς να είναι κυρίαρχη κι εν όψει των αλλαγών στο εργασιακό μέτωπο στη Γαλλία, ο κ. Μακρόν προσπάθησε να στείλει και μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας του.
«Πώς είναι δυνατόν να ασχολείται η Ευρώπη με όλες τις πτυχές της καθημερινότητας χωρίς να ακούει τους πολίτες;», διερωτήθηκε ενώ τόνισε ότι «θέλουμε η Ευρώπη να ζήσει», αλλά και ότι η καθημερινή λειτουργία της Ευρώπης, πρέπει να γίνει περισσότερο δημοκρατική. «Κυριαρχία, Δημοκρατία, Πολιτισμός: αυτές τις τρεις ελπίδες θέλω να προσφέρω τους νέους της Ευρώπης», τόνισε. Ο κ. Μακρόν επεσήμανε ότι η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορά την Ευρώπη. «Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Προτείνω μια νέα μέθοδο που δεν θα συζητηθεί η νέα Ευρώπη μόνο στις κλειστές πόρτες. Να υποβάλουμε νέους στόχους το 2018 σε όλες τις χώρες και οι λαοί να συζητήσουν ποια Ευρώπη θέλουν. Για έξι μήνες να υπάρχουν συνελεύσεις των πολιτών και στην πορεία να δημιουργηθούν για τις εκλογές στην Ευρώπη κοινές λίστες και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη «να βγούμε από το παιδαριώδες δίλημμα να πουν οι λαοί ναι ή όχι σε λαϊκιστικά δημοψηφίσματα». Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε πως αν εγκαταλείψουμε τον εμφύλιο στην Ευρώπη και τις μικρές μας διαφορές θα δούμε πόσα κοινά υπάρχουν στην Ευρώπη που υπήρχε εδώ και αιώνες, την Ευρώπη του Πολιτισμού.
Η διάλυση της Ευρώπης θα ήταν ένα είδος πολιτικής και ιστορικής αυτοκτονίας, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος ποντάρει, όπως παραδοσιακά η Γαλλία, στην στήριξη από τις μεσογειακές χώρες της ΕΕ για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική που προτείνει.
«Η Ευρώπη είναι η μοναδική εναλλακτική λύση αλλά αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την αυτοκτονία της», πρόσθεσε ακόμη.
Με έμφαση στην ανάδειξη της ετερότητας των εθνών μέσα από την κουλτούρα και τη γλώσσα ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή κυριαρχία».
Όπως είπε, η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να οικοδομηθεί μέσα στην Ευρώπη, ενώ ανέφερε ότι οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα από τα κράτη – έθνη. «Κοιτάξτε την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση, τη μετανάστευση, την τρομοκρατία. Σήμερα όλα αμφισβητούνται. Απέναντι στις νέες απειλές και την οικονομική κρίση ποια είναι η προστασία; Είναι δυνατόν να προστατευτεί ένα κράτος μόνο του; Η σωστή κλίμακα για να προστατευτούμε είναι η Ευρώπη», εξήγησε.
Είναι ξεκάθαρο ότι μετά και τις γερμανικές εκλογές το πεδίο θα είναι καθαρό για τις συζητήσεις για τη νέα ΕΕ. Εκεί θα παιχτεί το μέλλον του οικοδομήματος, το οποίο έπειτα από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και προγενέστερα την πτώση του Τείχους, έχει ξεκάθαρα αποκτήσει γερμανική σφραγίδα.
Με την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας και τα προβλήματα στη διεθνή παρουσία που φέρνει η διοίκηση Τραμπ στις ΗΠΑ, η άλλη νικήτρια του μεγάλου πολέμου φαίνεται να θέλει να αναλάβει το ρόλο για μια νέα ισορροπία. Ένα εγχείρημα αναμφισβήτητα δύσκολο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr