Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:
«Χαιρόμαστε που σας υποδεχόμαστε στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας για να κάνουμε μια συζήτηση ενόψει της προετοιμασίας μας για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Να συζητήσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία και κυρίως ο χώρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που κατεξοχήν εκπροσωπείται από τον επιμελητηριακό θεσμό.
Η πραγματική οικονομία περνάει δύσκολα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα φορολογικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο, δυστυχώς, κάνει τη ζωή του επιχειρηματία κάθε μέρα πιο δύσκολη. Εμείς έχουμε σκοπό αυτά να τα αντιμετωπίσουμε και να καταθέσουμε ένα πλαίσιο προτάσεων που θα απελευθερώνει τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητος και θα δίνει τη δυνατότητα, πάλι, στη μικρομεσαία επιχείρηση, κατεξοχήν, να σταθεί στα πόδια της και να διεκδικήσει δικαίωμα στην ανάπτυξη. Οι προτάσεις μας θα εξειδικευθούν περαιτέρω στην ομιλία την οποία θα κάνω στην Έκθεση. Θα ήθελα, όμως, να σταθώ σε τρία σημεία, τα οποία με χαρά βλέπω ότι και εσείς θίγετε στο δικό σας υπόμνημα και τα θεωρώ καθοριστικής σημασίας.
Το ζήτημα της φορολογίας. Έχουμε δεσμευθεί σε μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων στο 20%, εντός δύο ετών. Δέσμευση που είχα εξαγγείλει στη Δ.Ε.Θ., τον περασμένο χρόνο.
Το ζήτημα της ρευστότητας, το οποίο ξέρω ότι ταλαιπωρεί πάρα πολύ τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στην αποδέσμευση πόρων από το ΕΣΠΑ. Είχαμε, χθες, την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την πραγματικότητα, η οποία επικρατεί στο ΕΣΠΑ, κυρίως σε ό,τι αφορά τα προγράμματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν έχουν πέσει χρήματα στην πραγματική αγορά. Και παρά την εικονική πραγματικότητα, που χτίζει η Κυβέρνηση, η αλήθεια, δυστυχώς, δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης.
Είχα την ευκαιρία, χθες, να κάνω μια αναλυτική συζήτηση με το Προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για το πως οι τράπεζες μπορούν πάλι να γίνουν μια ατμομηχανή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και το πως μπορεί πραγματικά να υπάρξει μια πολιτική χρηματοδοτικής επέκτασης, από την οποία ωφελημένη θα είναι κυρίως η πραγματική οικονομία.
Στέκομαι ιδιαίτερα και στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς τους ιδιώτες και προς τις επιχειρήσεις, που, δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται. Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης από μόνη της δείχνει την προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το καθοριστικό αυτό ζήτημα. Για μας είναι πολιτική προτεραιότητα η σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Κράτους προς τις επιχειρήσεις, όπως εξάλλου είχαμε κάνει και είχαμε δρομολογήσει όταν ήμασταν Κυβέρνηση το διάστημα 2012 - 2014.
Το τρίτο σημείο αφορά το όλο πλαίσιο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος: Απλοποιήσεις αδειοδοτικών διαδικασιών και δημιουργία μιας πραγματικότητας για τον επιχειρηματία, που δεν θα τον καθηλώνει σε έναν κυκεώνα περιττής γραφειοκρατίας. Κάτι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά φυσικά και για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα έρθουν και θα επενδύσουν στα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr