Στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή προετοιμάζονται για την παρουσία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Από το επιτελείο του κ. Τσίπρα αναζητείται ο τρόπος ώστε να καλλιεργηθεί μία κάποια προσδοκία στους πολίτες και τα κομματικά στελέχη, υπό την βαριά σκιά των επιπτώσεων των μνημονίων και της εξοντωτικής φορολόγησης. Επειτα από τις πολλαπλές κυβερνητικές αστοχίες του καλοκαιριού, όπως φαίνεται τα χαρτιά του Πρωθυπουργού είναι μόνον επικοινωνιακά και λιγότερο πολιτικά και σύμφωνα με πληροφορίες και ενδείξεις, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει δύο πράγματα: την συνέχιση της πόλωσης και της αντιπαράθεσης με τον Κυρ. Μητσοτάκη από την οποία εκτιμά ότι ωφελείται και την υπονόμευση της προσπάθειας ενοποίησης του μεσαίου χώρου, μέσω της ενεργοποίησης αντιδεξιών αντανακλαστικών των ψηφοφόρων του χώρου. Προσδοκία του κ. Τσίπρα και του κόμματός του είναι να εμφανιστούν στις πρώτες δημοσκοπήσεις με κάποιο ποσοστό κοντά στο 20%.
Στην ΝΔ φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να επενδύουν στις διαχειριστικές και διοικητικές ανεπάρκειες του ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσουν έμφαση στην πολιτική και επιχειρησιακή αποτυχία του μηχανισμού πυρόσβεσης κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά και σε άλλα περιστατικά όπως ο διορισμός του πατέρα του Ν. Παππά, Στέλιου ως επικεφαλής στον ΟΑΣΘ. Παράλληλα όμως, το στοίχημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι να εμφανιστεί στις πρώτες μετρήσεις του φθινοπώρου με κάποια δημοσκοπική δυναμική, η οποία έως τώρα έλειπε. Κατά τα όσα αναφέρουν χαμηλόβαθμα αλλά έμπειρα στελέχη της ΝΔ, όσο το κόμμα τους δεν εμφανίζει ανοδικές τάσεις και ποσοστά άνω του 35%, τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται προδιαγεγραμμένη εξέλιξη.
Παράλληλα όμως, το μεγάλο αγκάθι για τον Κυρ. Μητσοτάκη θα παραμένει ο ρόλος των καραμανλικών και οι ιδιότυπες σχέσεις τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλυτικές για το πολιτικό σκηνικό αναμένεται πως θα είναι οι εξελίξεις στην ΔΗΣΥ. Η κατά κάποιους βιαστική υποψηφιότητα Καμίνη απομένει να δείξει τι αποτελέσματα θα έχει και πόσο θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των πολιτών, ενώ σύντομα θα φανεί και πώς θα επιδράσει η αναμενόμενη υποψηφιότητα του Γιάννη Ραγκούση, ενός στελέχους με καθαρά ΠΑΣΟΚικό προφίλ αλλά και μεταρρυθμιστικά διαπιστευτήρια. Ο χρόνος διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της ΔΗΣΥ αλλά και η ποιότητα της πολιτικής συζήτησης που θα την συνοδεύσει θα κρίνουν πολλά. Και το κρίσιμο ζητούμενο για τον υπό διαμόρφωση νέο φορέα είναι να εμφανίσει, αφενός ανοδική τάση στις πρώτες μετρήσεις και αφετέρου δυνατότητα να υποδεχθεί ψηφοφόρους από την δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, σημασία θα έχει και ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί η Φώφη Γεννηματά, ενώ στις αρχές του Σεπτεμβρίου αναμένεται να δείξουν τις τελικές διαθέσεις τους και οι Στ. Θεοδωράκης, Ευ. Βενιζέλος και Αννα Διαμαντοπούλου. Ειδικά ως προς την πρώην Επίτροπο η υποψηφιότητα Καμίνη φάνηκε πως επέδρασε καταλυτικά, καθώς στην ουσία ακύρωσε την επιχειρηματολογία της περί μη συμμετοχής στο εγχείρημα. Ως προς τον κ. Βενιζέλο, δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια σπασμωδική κίνηση προτού διαμορφωθούν δεδομένα ως προς τις υποψηφιότητες και την διαδικασία, αλλά και την δυναμική που θα κατορθώσει να διαμορφώσει το ένα ή το άλλο πρόσωπο από όσα διεκδικήσουν την ηγεσία του νέου φορέα.
Άγγελος Κωβαίος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr