Πρώτα και κύρια μπορεί να υπάρχουν θετικά μηνύματα στο μέτωπο της απασχόλησης από το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, που διαπιστώνει ιστορικό ρεκόρ στο εργασιακό ισοζύγιο της χώρας τους πρώτους επτά μήνες της φετινής χρονιάς ωστόσο οι νέες δουλειές που δημιουργούνται δεν είναι οι λεγόμενες «καλές». Οι 263.145 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν αναμφισβήτητα είναι ένα χρήσιμο κοινωνικό «μαξιλάρι» στην κοινωνική περιθωριοποίηση ειδικά των νέων όμως δεν συνιστούν θέσεις υψηλής ειδίκευσης που μπορεί να οδηγήσουν σε ανάσχεση του brain drain και αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου. Από τα στοιχεία μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο (α΄εξάμηνο) προκύπτει ότι οι προσλήψεις με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία εξακολουθούν να αποτελούν την πλειονότητα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με 51,74%, ενώ οι προσλήψεις για πλήρη εργασία στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου ήταν στο 48,26%. Επίσης οι περισσότερες αφορούν τον τουρισμό. Μόλα ταύτα πάντως ο Ιούλιος είναι ο έκτος κατά σειρά θετικός μήνας στην αγορά εργασίας.
Το άλλο μεγάλο θέμα που θα κληθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει είναι η υλοποίηση του σεναρίου του προϋπολογισμού. Μέσα στον Σεπτέμβριο η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο-, ενώ τον ίδιο μήνα θα φανεί σε μεγάλο βαθμό και το κατά πόσο μπορεί να εκτελεστεί χωρίς αποκλίσεις ο φετινός προϋπολογισμός. Το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη ήταν στο 0,4%, ωστόσο υπάρχει η αισιοδοξία μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την καλή πορεία του τουρισμού ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει «αποσυσπείρωση του ελατηρίου» και πιαστεί ο στόχος για 1,8% που έχει τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ήδη μάλιστα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν βάλει κάτω τα σχετικά μοντέλα προβλέψεων για το σενάριο του νέου προϋπολογισμού που θα δώσει και τη λύση στο σταυρόλεξο των φόρων και της πλήρωσης των σχετικών στόχων. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες τοποθετείται ο δείκτης της ανάπτυξης στο 1,7% για φέτος ενώ και στο 2,4% με 2,5% για το 2018.Το ΑΕΠ σε απόλυτα νούμερα προβλέπεται να φθάνει στα 187,8 δισ. ευρώ το 2018 από 181,2 δισ. ευρώ.
Στις προκλήσεις αυτές στο μέτωπο της αγοράς εργασίας και το ΑΕΠ θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να απαντήσει επαρκώς και στήσει το αφήγημά του για το πώς η χώρα θα πορευτεί εν όψει και της τρίτης αξιολόγησης. Κυρίως όμως θα πρέπει να απαντήσει και στο πώς οι πολίτες θα μπορούν να ελπίσουν σε καλύτερες μέρες, στην αγορά εργασίας αλλά και στο μέτωπο της φορολογίας. Άλλωστε ειδικά κάθε Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη είθισται να περιγράφεται και μια προσδοκία προς του πολίτες από την κυβέρνηση που τραβά το τραίνο για τους επόμενους μήνες.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr