Ειδικότερα, σύμφωνα με την "Καθημερινή" πρόκειται για τους υπουργούς Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, Υγείας Α. Ξανθό, Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη και την υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου.
Ο κ. Ξανθός δήλωσε ως αιτία κωλύματος την "άσκηση κοινοβουλευτικών καθηκόντων", με καμία επίσημη παράλληλη διαδικασία να μην βρισκόταν σε εξέλιξη κατά την ώρα της συζήτησης των ερωτήσεων, ενώ οι υπόλοιποι επικαλέστηκαν απλώς –σύμφωνα με την ανακοίνωση του Προεδρείου- "φόρτο εργασίας".
Αίσθηση προκάλεσε ιδιαίτερα η εκ μέρους του υπουργού Παιδείας επίκληση της προαναφερθείσας "αιτιολογίας", δεδομένου ότι η συζήτηση νομοσχεδίου της αρμοδιότητάς του ήταν προγραμματισμένη για μόλις δύο ώρες μετά τις επίκαιρες ερωτήσεις, στην ίδια αίθουσα.
Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς εξαιτίας της μαζικής "άρνησης" των κυβερνητικών στελεχών να προσέρχονται στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, συχνά επικαλούμενοι έναν αόριστο "φόρτο εργασίας", είχαν προκληθεί πολλές συζητήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τόσο εκ μέρους των ερωτώντων βουλευτών όσο και του Προεδρείου της Βουλής: άπαντες χαρακτήριζαν αυτή την τακτική ως έκφραση ασέβειας εκ μέρους των υπουργών προς το Κοινοβούλιο.
Μετά από "ατέλειωτες" συζητήσεις και συνεδριάσεις είτε της Διάσκεψης των Προέδρων, είτε της Επιτροπής Κανονισμού, αποφασίστηκε να αλλάξει ο Κανονισμός – όπως και έγινε στα τέλη Ιουνίου, αν και όχι όσο δραστικά πολλοί θα ανέμεναν, ώστε το φαινόμενο να περιοριστεί.
Η νέα διάταξη – άρθρο 19 υπό τον τίτλο "Κώλυμα υπουργού κατά την διαδικασία συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων", όπως ψηφίστηκε (δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 92/Α/26-6-2017) προβλέπει: "Ως κώλυμα υπουργού νοείται η κυβερνητική αποστολή του στο εξωτερικό ή το εσωτερικό, όπως και η συμμετοχή του σε συνεδριάσεις συλλογικών κυβερνητικών οργάνων και σε συνεδριάσεις με εκπροσώπους ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών στο εσωτερικό ή το εξωτερικό".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr