Σύμφωνα με την Καθημερινή, σε ότι αφορά την ένσταση αντισυνταγματικότητας που θα κατατεθεί, αυτή θα αφορά στο περιβόητο ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου. Σύμφωνα με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, το σύστημα αυτό, αφενός δημιουργεί ένα σύστημα κρατικού μονοπωλίου στην αγορά, το οποίο συνιστά παραβίαση των όρων της ελεύθερης αγοράς και οικονομίας, αφετέρου προσθέτει σημαντικά και αχρείαστα βαρίδια στην λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς.
Το σύστημα απειλεί τη δημοκρατία, παραβιάζει τις αρχές των ελεύθερων οικονομικών συναλλαγών, χωρίς να επιλύει κανένα άλλο πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο παρατηρούν, ότι πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχει υλοποιηθεί ένας τέτοιος "μεγάλος αδελφός". Επιπλέον, τα στελέχη της ΝΔ στρέφονται κατά της πρόθεσης του υπουργού ΨΗΠΤΕ, να προωθήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ώστε να ψηφιστεί με τις διατάξεις του επείγοντος. "Δεν υπάρχει καμία βιασύνη και δεν διακυβεύεται τίποτε ουσιαστικό, αν η ψήφιση του νομοσχεδίου, ολοκληρωθεί στα θερινά τμήματα, ή ακόμη και από τον ερχόμενη σύνοδο της Βουλής", παρατηρούσαν στελέχη της ΝΔ.
Κατά του συστήματος διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου έχουν ταχθεί το σύνολο των φορέων της αγοράς, μεταξύ των οποίων ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και η Ένωση Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ). Οι συγκεκριμένοι φορείς σε κοινή ανακοίνωση τους στις 5 Ιουλίου, στράφηκαν κατά του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, χαρακτηρίζοντάς το ως "μοναδικό ευρωπαϊκό μόρφωμα", που "καταστρατηγεί θεμελιώδεις ατομικές ελευθερίες" και το οποίο επιπλέον "δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας ζωντανής αγοράς".
Η συζήτηση του νομοσχέδιο έχει καθοριστεί να ξεκινήσει σήμερα στη 13.00 η ώρα στην συνεδρίαση της Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Εισηγητής από την πλευρά της συμπολίτευσης έχει οριστεί ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Σαρακιώτης, και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.
Το κατατιθέμενο σχέδιο νόμου στη Βουλή, ωστόσο έχει μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με το σχέδιο νόμου που είχε παρουσιαστεί ατύπως στις 15 Ιουνίου από τον κ. Παππά. Δεν περιλαμβάνει το μέρος που αφορά στη σύσταση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό συμβούλιο, δεν πέρασε η θέση του υπουργού ΨΗΠΤΕ για τη δημιουργία της νέας υπηρεσίας με τη μορφή της Ανωνύμου Εταιρείας. Το μοντέλο αυτό, θεωρητικά θα παρείχε μια μεγαλύτερη ευελιξία στην οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης, στην πράξη ωστόσο στόχευε στη δημιουργία ενός φορέα εκτός του δημοσιονομικού ελέγχου.
Στη δημιουργία της Α.Ε. εναντιώθηκε σθεναρά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος φέρεται να αρνήθηκε την συνυπογραφή του νομοσχεδίου με την συμπερίληψη των συγκεκριμένων διατάξεων περί της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Έτσι ο κ. Παππάς, αφαίρεσε όλες τις διατάξεις του κεφαλαίου Ε’ του σχεδίου νόμου που είχε παρουσιάσει τον περασμένο Ιούνιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr