«Ο κόσμος για να επιστρέψει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη χρειάζεται ριζοσπαστική ανανέωση σε επίπεδο προσώπων και κουλτούρας, διότι κουράστηκε από την πελατειακή αντίληψη, από τη δημαγωγία, θέλει κάτι φρέσκο, κάτι ουσιαστικό που να αλλάξει τη ζωή του, αυτά τα μηνύματα των καιρών πρέπει να συλλάβουμε για να φτιάξουμε μια πραγματικά νέα παράταξη» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Σε ερώτηση πόσο πρέπει να προχωρήσει η ανανέωση σε πρόσωπα, απάντησε: «Μπορεί να χρειαστεί να έχουμε και έναν αρχηγό λίγο μεγαλύτερο, αλλά να υπάρχει ριζοσπαστική ανανέωση, νέα πρόσωπα στην πολιτική με επάρκεια, να γνωρίζουν τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, με ηθικό κεφάλαιο και βέβαια, χωρίς κανένα περιθώριο δημαγωγίας». Επικαλέστηκε και το παράδειγμα του Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας πως όταν ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, στη δεκαετία του 1970, στηρίχθηκε κυρίως σε νέους ανθρώπους.
Σχετικά με το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που αρχίζει αύριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, επισήμανε ότι η άποψή του ήταν πως έπρεπε να ήταν ιδρυτικό για να προλάβουν και τυχόν πολιτικές εξελίξεις, όμως δεν εισακούστηκε.
«Για μένα είναι ένα ξεκίνημα ενότητας στον χώρο αυτόν, ο οποίος είναι κατακερματισμένος τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά τον εκλογικό σεισμό του 2012» είπε για το συνέδριο και συνέχισε: «Το λέω αυτό γιατί υπάρχει μια αναγκαιότητα σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις. Από τη μια η απαξίωση των αφηγημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη οι συντηρητικές απόψεις που έχουν ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, υπάρχει ένα μεγάλο κενό στον χώρο της κεντροαριστεράς. Για να αναπτύξεις το πρόγραμμα, να παρουσιάσεις τις θέσεις σου και να ξανα-αγκαλιάσεις τον δημοκρατικό κόσμο φοβάμαι ότι μπορεί να χάσουμε το τάϊμινγκ. Διότι πρέπει πριν τις επόμενες εκλογές να υπάρχει ένα πρόγραμμα προοδευτικό, ώστε να πείσουμε τους πολίτες».
«Το συνέδριο πρέπει να είναι εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της προσπάθειας, ας αποδείξει ο καθένας ότι πήρε τα μηνύματα από τα λάθη που έφεραν το ΠΑΣΟΚ από το 45% σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης και πρότεινε τέσσερα βήματα:
1. Να ενοποιηθεί το ιστορικό αφήγημα της παράταξης, κρατώντας τα καλά και πετώντας στο περιθώριο τα αρνητικά.
2. Θεσμοθέτηση ενός κόμματος μακριά από τον παλιό αρχηγισμό.
3. Κατάρτιση ενός προοδευτικού προγράμματος μακριά από τις δημαγωγίες του παρελθόντος
4. Εκλογή ηγεσίας από τη βάση.
Για την κυβέρνηση είπε ότι «βρίσκεται στο καναβάτσο», «υπάρχει το θέμα με τον κ. Καμμένο» και δεν ξέρει κανείς πότε μπορούν να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις.
Σε ερώτηση αν είναι λύση οι πρόωρες εκλογές, απάντησε ότι είναι καλύτερο να πηγαίνεις σε μια πιο σταθερή κατάσταση από το να κάνεις εκλογές κάθε δύο ή τρία χρόνια.
«Η πολιτική σταθερότητα είναι μείζον ζήτημα για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση» είπε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αλλά παρατήρησε πως αυτό είναι στο χέρι της κυβέρνησης, η οποία κάνει «πάρα πολλά λάθη». «Μακάρι να μην τα έκανε» σχολίασε και άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και το πρόβλημα είναι να μην έχουμε ένα πραγματικό βιώσιμο επιτόκιο για να βγούμε στις αγορές το 2018».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr