Χρειάστηκε να σπαταληθούν δυόμιση σχεδόν χρόνια άσκοπων διαπραγματευτικών περιπλανήσεων και επιζήμιων λεονταρισμών εσωτερικής κατανάλωσης χωρίς στρατηγικό προσανατολισμό, για να επιστρέψει η χώρα στο σημείο που άφησε το ζήτημα του χρέους η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Τη σύνδεσή του, δηλαδή με ρήτρα ανάπτυξης.
Με κομμένη την ανάσα και στην συνήθη ρόλο του θεατή, το Μαξίμου παρακολουθεί αυτές τις ώρες τις συμβιβαστικές προσπάθειες του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος συναντήθηκε χθες στο Παρίσι με Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και Παντοάν και σήμερα αναμένεται να δει την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Στο επίκεντρο των πυκνών επαφών βρίσκεται η πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με την οποία, οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συνδεθούν με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Αν η Ελλάδα βελτιώνει τις οικονομικές της επιδόσεις, τότε το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής.
Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι από χθες και ενώ κάθε προηγούμενο αφήγημα του Μαξίμου έχει θεαματικά καταρρεύσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο το χαρτί της ανάπτυξης εκφράζοντας την προσδοκία ότι «οι εταίροι μας θα κάνουν ότι είναι αναγκαίο για να μπει η ανάπτυξη πρώτη στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της επόμενης περιόδου».
Ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι είναι δυνατόν να γεφυρωθεί η διαφορά στις εκτιμήσεις μεταξύ ΔΝΤ και θεσμών για το ύψος της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Ζητά όμως «να αναλάβει η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες – πέρα από την αναγκαία επέκταση του χρονικού διαστήματος της ωρίμανσης των αποπληρωμών – για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και που θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ανάμεσα στους θεσμούς, ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζαννακόπουλος υπογράμμισε στη χθεσινή του ενημέρωση ότι το θέμα αυτό, είναι «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας.
Είπε χαρακτηριστικά: «Ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν άμεση συσχέτιση με το ύψος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που πρέπει να παρθούν, έτσι ώστε το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η πρόβλεψη για ανάπτυξη στην Ελλάδα τόσο λιγότερα είναι και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που χρειάζονται, έτσι ώστε να είναι το χρέος βιώσιμο για όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου και φυσικά της ΕΚΤ.
Επομένως, αν υπάρξει μια δυνατότητα σύγκλισης μέσω ακριβώς αυτών των αναγκαίων παρεμβάσεων και αυτής της στήριξης και της τόνωσης της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε μια λύση που θα καλύπτει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές».
Από το Μαξίμου διαμηνύεται ότι στις προσεχείς συναντήσεις (Eurogroup 15ης Ιουνίου και Σύνοδο Κορυφής της 22ας) η Ελλάδα δεν θα πάει ούτε γκρινιάζοντας, ούτε ως επαίτης, ενώ προστίθεται χλιαρά και η διαβεβαίωση ότι «δεν θα πάρουμε ό,τι μας δώσουν».
Είναι όμως πρόδηλο, ότι η χώρα δεν διαθέτει ισχυρές διαπραγματευτικές δυνατότητες και ως γνωστόν, σε στάση προσοχής, είναι δύσκολη η ανταλλαγή απόψεων…
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr