Στο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει καμία δυσάρεστη έκπληξη στην ψηφοφορία από τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας. Μάλιστα αναδεικνύουν όσα είπε ο Πρωθυπουργός στο Πεκίνο στη συνάντηση με την Κρ. Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο Αλ. Τσίπρας και η Κρ. Λαγκάρντ είχαν απόλυτη ταύτιση απόψεων στην ανάγκη να υπάρξει τώρα η λύση για την ελάφρυνση χρέους, με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων άμεσα. Είναι απαραίτητη μια τέτοια εξέλιξη, υπογραμμίσθηκε στη συνάντηση, ώστε να ξεδιπλωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Επιπλέον, στη συζήτηση, η Κρ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι αν ο Β. Σόιμπλε επιμείνει στο ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους αφενός, στο ότι δεν μπορεί να συμφωνηθεί ένα εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι» μετά το 2018 αφετέρου, τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.
Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αντέτεινε τότε, ότι σε μια τέτοια περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τα μέτρα που θα ψηφισθούν μέσα στην εβδομάδα, δεν θα τύχουν εφαρμογής το 2019- 2020.
Πάντως από την κυβέρνηση τονίζουν το ότι με τα νέα με΄τρα δεν επηρεάζεται ο ζωτικός πυρήνας της ιδιωτικής οικονομίας, ότι με τα θετικά αντίμετρα υπάρχει ισοστάθμιση των απωλειών και ότι εφόσον ο βασικός στόχος είναι να κλείσει η συνολική συμφωνία με λύση για το χρέος, θα πρέπει όλοι να δείξου κατανόηση για όσα προωθούνται τώρα.
Ειδικά για τα αντίμετρα, η κυβέρνηση αφήνει ήδη να εννοηθεί ότι οι προσπάθειες για εμπλουτισμό τους «δεν σταματούν με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου», ενώ επιτίθεται στη Ν.Δ. Όπως αναφέρεται από το Μαξίμου:
1. "Μέσα ενημέρωσης και ΝΔ προσπαθούν να πείσουν ότι το πολυνομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δισ. ευρώ ως το 2021, χωρίς κανένα αντίμετρο. Λένε συνειδητά ψέματα -στο μεσοπρόθεσμο είναι σαφέστατα καταγεγραμμένα τα θετικά μέτρα που έχουν, μάλιστα, συνολικό ύψος 7,559 δισ. ευρώ το 2021! Ουσιαστικά, δηλαδή, με την πολιτική της κυβέρνησης δημιουργείται ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ!
2. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος επιτυγχάνεται για τα επόμενα δύο χρόνια και εμφανίζει σημαντική υπεραπόδοση από το 2019 και μετά, φτάνοντας το 5,50% του ΑΕΠ το 2021. Αυτά τα υψηλά πλεονάσματα, στο βασικό σενάριο, δείχνουν τις προβλέψεις μας στις οποίες έχουμε ενσωματώσει την απόδοση των μέτρων (όχι μέτρων - αντίμετρων) που έχουν ήδη ψηφιστεί. Να θυμίσουμε ότι οι θεσμοί πάντα υποεκτιμούν την απόδοση των μέτρων, όπως φάνηκε και το 2016, κάτι που η κυβέρνηση είχε προβλέψει και αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο.
3. Τα αντίμετρα των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ . Με τις πρόσθετες παρεμβάσεις, , πέραν των αντιμέτρων, μειώνονται τα πλεονάσματα, σε σχέση με το βασικό σενάριο, γιατί ακριβώς επειδή η κυβέρνηση θεωρεί ότι δημιουργείται μεγάλος δημοσιονομικός χώρος, το μεσοπρόθεσμο προβλέπει και άλλα θετικά μέτρα:
- 660 εκατ. ευρώ σε πρόσθετες δαπάνες κοινωνικής προστασίας το 2019
- 1,5 δισ. ευρώ φοροελαφρύνσεις το 2020
- 3,5 δισ. ευρώ φοροελαφρύνσεις το 2021
Συνολικά, δηλαδή, το 2021 μαζί με θετικά μέτρα του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας έχουμε ένα σύνολο θετικών μέτρων ύψους 7,559 δισ. ευρώ
4. Επομένως, όπως προκύπτει και το ισοζύγιο μέτρων και αντιμέτρων είναι σχεδόν ουδέτερο το 2019 και γίνεται επεκτατικό το 2020 και ακόμα περισσότερο το 2021. Με την επίπτωση του συνόλου των παρεμβάσεων το πρωτογενές πλεόνασμα σταθεροποιείται λίγο πάνω από το 4% του ΑΕΠ ώστε να καλύπτει με ασφάλεια τους στόχους.
5. Σε σχέση δε με την νέα... ανακάλυψη του αντιπολιτευόμενου τύπου περί επιπλέον περικοπών 500 εκ. από τις συντάξεις το 2019, διευκρινίζουμε: Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποτυπώνεται το μικτό και όχι το καθαρό ποσό που θα προκύψει ως εξοικονόμηση από τη συνταξιοδοτική δαπάνη το 2019. Το μικτό ποσό δεν ταυτίζεται με την πραγματική απώλεια που μπορεί να υποστεί ο συνταξιούχος του οποίου η προσωπική διαφορά θα περικοπεί το 2019. Στο μικτό ποσό περιλαμβάνονται οι εισφορές για την υγεία και ο φόρος, που ούτως ή άλλως επιστρέφονται και αποδίδονται στο κράτος. Κατά συνέπεια, η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης το 2019, σε πραγματικούς όρους, θα είναι 1% ΑΕΠ, όπως έχει από καιρό ανακοινωθεί. Το πραγματικό δημοσιονομικό όφελος για το 2019 είναι 1% ΑΕΠ όσο ακριβώς είναι και το ποσό που αντιστοιχεί στα μέτρα κοινωνικής στήριξης που θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα".
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr