Η άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης, με τις περικοπές συντάξεων, την μείωση του αφορολόγητου και την περαιτέρω συμπίεση της μεσαίας τάξης διαμορφώνουν ένα πολιτικό πεδίο αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντοπολίτευση, η οποία στις πρώτες τις αντιδράσεις, δια στόματος Κυρ. Μητσοτάκη, διαπιστώνει ότι «το τέταρο μνημόνιο είναι το κόστος παραμονής του κ. Τσίπρα στην εξουσία».
Ο κ. Μητσοτάκης ήδη όμως, κατέβασε τους τόνους ως προς τις εκλογές λέγοντας «θα συνεχίσουμε να ζητάμε πολιτική αλλαγή», γνωρίζοντας όμως πολύ καλά ότι με την υπογραφή της συμφωνίας και την αναμενόμενη ψήφιση των μέτρων, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει άλλον έναν χρόνο παραμονής στα κυβερνητικά έδρανα. Παράλληλα, επανέλαβε ότι «το κράτος έχει συνέχεια και η συμφωνία μας δεσμεύει, αλλά μόνο ως προς τους στόχους».
Το βάρος πλέον πέφτει στον τρόπο και τις απόπειρες πολιτικής διαχείρισης από την πλευρά του κ. Τσίπρα. Από το πρωί της Τρίτης στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με εμφανή βαρυθυμία επιχειρούν να δικαιολογήσουν την νέα υποχώρηση και χαρακτηριστικό είναι ότι τα «αντίμετρα» που προτάσσονται (και που τελούν υπό την αίρεση επίτευξης πλεονάσματος 3,5%), ή οι ρυθμίσεις για παραμονή χιλιάδων συμβασιούχων στο Δημόσιο, έχουν καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα και καμία αναπτυξιακή πτυχή (επιδότηση ενοικίου, πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ.).
Με την συμφωνία αυτή που έφεραν οι νυχτερινοί διαπραγματευτές του Χίλτον, διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Οπως φάνηκε από τις πρώτες αντιδράσεις της ΝΔ και την μακροσκελή δήλωση του προέδρου της, η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκίνησε την προσπάθεια αποδόμησης της συμφωνίας και φάνηκε πως επιλέγει μία άλλη τακτική για το προσεχές διάστημα. Το αίτημα για εκλογές μοιραία φαίνεται πως θα ατονίσει και την θέση του θα πάρει μία προσπάθεια μετωπικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο το νέο μνημόνιο.
Την ίδια στιγμή, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται πως παρακολουθούν ζαλισμένα την σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπαράθεσης. Το ΠΑΣΟΚ, κατατρυχόμενο από την εσωτερική του διαμάχη φοβάται την συντριβή του στις συμπληγάδες της πόλωσης και αμήχανα προσπαθεί να τοποθετηθεί στο σκηνικό, ενώ το Ποτάμι διαπιστώνει λάθη και μετρά δημοσκοπικές απώλειες.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η χώρα φαίνεται πως μπαίνει σε μία νέα πολιτική περίοδο, με ορίζοντα το καλοκαίρι του 2018. Τότε θεωρητικά τελειώνει το ισχύον πρόγραμμα όμως επ’ αυτού θα συνεχίσει να γίνεται η άγονη αντιπαράθεση. Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να ισχυριστεί ότι «έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια» και ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρεί να παρουσιάζει μία δική του εναλλακτική σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, ενώ θα κατηγορεί βασίμως τον Πρωθυπουργό ότι βύθισε την χώρα βαθύτερα στην διαρκή επιτροπεία.
Άγγελος Κωβαίος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr