Επειτα από τις πιέσεις που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε όλα τα επίπεδα, η κυβέρνηση επέστρεψε στο σημείο που είχε φτάσει στο Brussels Group της προηγούμενης εβδομάδας, προτού ο Αλ. Τσίπρας θέσει παρασκηνιακώς βέτο στην συμφωνία που είχε πετύχει ο υπουργός Οικονομικών.
Ετσι, περικοπές συντάξεων θα ισχύσουν από το 2019, αυξήσεις φόρων από το 2020 και αυτά υπό την αίρεση ότι όλα θα πάνε καλά και δεν θα χρειαστεί να έλθουν όλα νωρίτερα.
Αυτά αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή. Εκεί θα φανεί και πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση ο Αλ. Τσίπρας και ο Ευκλ. Τσακαλώτος, που έσπευσε να προαναγγείλει μέτρα που θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό…
Εφόσον όλα αυτά επιβεβαιωθούν, το περιεχόμενο και τα χρονοδιαγράμματα της συμφωνίας θέτουν ένα πλαίσιο για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Είτε θα κλείσει η αξιολόγηση και οι εκλογές θα προγραμματιστούν για το 2018, είτε δεν θα κλείσει και θα γίνουν νωρίτερα, επιμένουν κάποιες πηγές.
Αν υποτεθεί ότι η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας επιδίωκαν να εξαντλήσουν την τετραετία και να πάνε σε εκλογές είτε με την λήξη της θητείας τους τον Σεπτέμβριο είτε λίγο νωρίτερα, τον Μάιο του 2019 με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, το σενάριο αυτό μάλλον ακυρώνεται.
Με την προοπτική μείωσης συντάξεων προαποφασισμένη για το 2019, ο χρόνος των εκλογών μετατίθεται με βάση την στοιχειώδη πολιτική λογική τουλάχιστον στο 2018. Και αυτό με την ελπίδα κάποιων κυβερνητικών στελεχών, ότι το καλοκαίρι με τα έσοδα του τουρισμού θα υπάρξει κάποια ψευδαίσθηση ανάπτυξης και θα γίνουν και κάποιες παροχές, με τα παρακρατούμενα από το κράτος δισ. των οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα κλπ.
Τίποτε όμως δεν αποκλείει και μία επίσπευση των εκλογών εξ αιτίας μίας άλλης παραμέτρου, που έχει αρχίσει να προβληματίζει ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ: την φθορά που στις δημοσκοπήσεις μοιάζει μη αναστρέψιμη, σε συνδυασμό με την κατάρρευση της εικόνας του ίδιου του Αλ. Τσίπρα.
Κατά μία εκδοχή και εν αναμονή της συνέχισης της διαπραγμάτευσης, το επόμενο κρίσιμο ραντεβού είναι στην σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 21-23 Απριλίου. Εκεί θα φανεί αν θα δοθούν στην Αθήνα κάποια περιθώρια κινήσεων ή όχι και με βάση αυτό, σύμφωνα με κάποιες πηγές που έχουν εικόνα των συζητήσεων στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, θα ληφθεί η απόφαση για τον χρόνο της προσφυγής στις κάλπες.
Κατά τις εκτιμήσεις και κάποιων θεσμικών παραγόντων, αν οι εξελίξεις στην σύνοδο δεν είναι ευνοϊκές, το «κάψιμο» της αξιολόγησης και η επίσπευση των εκλογών είναι ένα από τα βασικά σενάρια.
Άγγελος Κωβαίος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr