Επαφίεται πλέον στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου να διορίσει το σχετικό πρόσωπο ώστε να ξεκινήσει η επόμενη μέρα για την εταιρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τροπολογία είχε πολλά νομοθετικά κενά, γιαυτό και η αντίδραση της Αντιπολίτευσης. Ωστόσο μετά από ποικίλες διεργασίες τελικά πέρασε.
Όπως τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Ξυδάκης «η ανάγκη για διάσωση της μεγάλης κληρονομιάς της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης χρηστών και πνευματικών ανθρώπων καθιστά αδήριτη την ανάγκη για διαμόρφωση ενός επαρκούς πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα. Το τραγούδι κρατά τον Έλληνα στην κρίση και πρέπει να διασωθεί» τόνισε.
Μάλιστα με προσωπική παρέμβαση πέρασαν στο κείμενο διατυπώσεις που ισχυροποιούν τον Επίτροπο στη διαδικασία διοίκησης της εταιρίας αλλά και εκτείνουν το χρόνο εντολής που έχει ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν καθυστέρηση στη ψήφιση του ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου.
«Καλωσορίζουμε την τροπολογία ως ένα θετικό πρώτο βήμα για την διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΑΕΠΙ και την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών, όπως έχει εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός» τονίζει η πρωτοβουλία 450 πνευματικών και δημιουργών και κληρονόμων.
Όπως επισημαίνουν «παρά τις επιφυλάξεις που έχουμε εξαιτίας ασαφειών της τροπολογίας, πιστεύουμε πως αν η κυβέρνηση τολμήσει στο νέο νομοσχέδιο που έρχεται στη βουλή, να προβλέπει θεσμό επιτρόπου διοριζόμενο από τον - την υπουργό, παύοντας διοίκηση της ΑΕΠΙ που διερευνάται για κακουργηματικές πράξεις, οι δημιουργοί θα μπορούμε να μιλάμε πλέον για μια νέα σελίδα στο θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας. Κι αυτό παραμένει το βασικό αίτημά μας.»
Η ρύθμιση
Πλέον με τη ρύθμιση, σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση διασφαλίζεται η ομαλή είσπραξη από τους χρήστες και η απόδοση προς τους δικαιούχους των ποσών που οι τελευταίοι εισπράττουν, ασκώντας κάθε ένδικο μέσο και υποκαθιστώντας την διοίκηση στις εν λόγω αρμοδιότητες.
Επίσης αναφέρεται ότι ο Επίτροπος μπορεί να ακυρώνει κάθε πράξη ή απόφαση που δεν λαμβάνεται από τον ίδιο προκειμένου να μη διακοπεί η λειτουργία του οργανισμού ή οδηγηθεί σε πτώχευση. Για κάθε άλλο θέμα διοίκησης, το Δ.Σ. οφείλει να τον ενημερώνει, ενώ εάν διαφωνεί, αποφασίζει ο ίδιος. Παράλληλα, τα όργανα διοίκησης και οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να του παρέχουν οποιοδήποτε στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί και να διευκολύνουν την άσκηση των καθηκόντων του.
«Να μη χαθεί ούτε μία μέρα» λέει ο Ξυδάκης
«Από σήμερα, με νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, που υπερψήφισαν ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων, η υπουργός Πολιτισμού διαθέτει τη νομική δυνατότητα ορισμού Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ, ώστε να ανασχεθεί η πορεία προς την κατάρρευση του μηχανισμού πνευματικών δικαιωμάτων, με σοβαρότατες συνέπειες σε χιλιάδες δημιουργούς και χρήστες.
Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει συνολικά το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων και θα το εναρμονίζει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα ενισχύει αποφασιστικά τον εποπτεύοντα Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας και θα ενισχύει τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε χρήστες και δημιουργούς.
Εν τω μεταξύ, για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του εισπρακτικού-διανεμητικού μηχανισμού της ΑΕΠΙ, είναι σκόπιμο να μη χαθεί ούτε μια μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπραξε σήμερα αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δύο δεκαετίες. Δεν σταματάμε εδώ, θα συνεχίσουμε με τη βέλτιστη νομοθέτηση, στο πλευρό των δημιουργών, για την υγιή λειτουργία της αγοράς, παρακολουθώντας στενά κάθε εξέλιξη» ανέφερε σε δήλωσή του αργά τη νύχτα της Πέμπτης ο Νίκος Ξυδάκης.
Για προχειρότητα μιλάει η ΝΔ
Στο μεταξύ χτες την άρνηση της ΝΔ να στηρίξει την τροπολογία που κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε μιλώντας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.
«Η τροπολογία είναι γραμμένη στο πόδι και αντίκειται στην υφιστάμενη νομοθεσία περί ΑΕ» σημείωσε χαρακτηριστικά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Αντιπολίτευση έχει στηρίξει την προσπάθεια διαφάνειας και διορισμού κρατικού επιτρόπου.
Ωστόσο ο τρόπος ενόχλησε καθώς αφήνει πολλά νομικά κενά, ενώ απορία εκφράζουν όλοι στη ΝΔ για το ρόλο της υπουργού.
Την απόρριψη, από τη Ν.Δ, της τροπολογίας για τον ορισμό προσωρινού επιτρόπου στην ΑΕΠΙ στοιχειοθέτησε η βουλευτής Α' Αθηνών και Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη.
Σε παρέμβασή της στο Κοινοβούλιο, η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι η βουλευτική τροπολογία δεν γίνεται αποδεκτή καθώς αφενός αναμένεται η κατάθεση του σχεδίου νόμου συνολικά για τον ευαίσθητο και πολυτραυματισμένο χώρο της Συλλογικής Διαχείρισης, αφετέρου δε, η τροπολογία έχει σοβαρότατα νομοτεχνικά προβλήματα, είναι πολύ πρόχειρη και στην πράξη δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει.
Κατά την παρέμβασή της, η κ. Κεφαλογιάννη ανέδειξε σειρά προβληματικών διατάξεων ενώ στηλίτευσε την επιλογή της Υπουργού Πολιτισμού να κρύψει τις δικές της θεσμικές ευθύνες πίσω από την πρωτοβουλία των βουλευτών.
Η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι ακόμη και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής δεν είναι ικανές να ακυρώσουν τη μεθόδευση της πλειοψηφίας και ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας.
«Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε όλη αυτή τη μεθόδευση, διότι ο τρόπος που επιλέξατε να φέρετε την τροπολογία, το περιεχόμενο της και η τσαπατσουλιά σας υποκρύπτουν σκοπιμότητες» επεσήμανε η κ. Κεφαλογιάννη και κατέληξε:
«Γι αυτό το λόγο σας προτείνουμε: Αποσύρετε την τροπολογία. Ακούστε τις λογικές παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης. Δώστε στην υπουργό τον ρόλο που της αναλογεί και απελευθερώσετε την από την επιτροπεία. Φέρτε ΑΜΕΣΑ το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα. Αν ακολουθήσετε αυτή την οδό της λογικής εμείς θα σας υποστηρίξουμε. Και φυσικά μαζί μας ολόκληρος ο κόσμος των δημιουργών που έχει μείνει άναυδος από τις μεθοδεύσεις σας. Τολμήστε να ξεπεράσετε τους εαυτούς σας».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr