«Στο φως όλα…» ήταν οι άμεσες πρώτες απαντήσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης με το που ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια η κατάθεση της πρότασης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. καταγγέλλοντας παράλληλα τις πολιτικές «στοχεύσεις» και την αλλαγή ατζέντας που επιδιώκει η συγκυβέρνηση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜ.ΑΡ. Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτηριστικά ανέφερε: «Εμείς λέμε “ναι” στην Προανακριτική Επιτροπή για αυτή και όποια άλλη θέλετε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να υπερασπιστούμε κανέναν. Λέμε “ναι”, όπως είπαμε και στην Εξεταστική Επιτροπή για τα ΜΜΕ και τα κόμματα, που ενώ εμείς προτείναμε να έρθουν να εξεταστούν κι άλλοι μάρτυρες εσείς το αρνηθήκατε. Οπως επίσης λέμε “ναι” στην Εξεταστική ή Προανακριτική Επιτροπή για τον Βαρουφάκη και για τα γεγονότα του 2015, αλλά εσείς είπατε όμως “όχι”. Οπως λέμε “ναι” στην Προανακριτική Επιτροπή για την Τράπεζα Αττικής. Κανένας συμψηφισμός, κανένας συμβιβασμός, διαφάνεια παντού και πάντα».
Και πρόσθεσε: «Δεν έχετε τι να πείτε για το ασφαλιστικό, για τα εργασιακά, για το αφορολόγητο, για την ύφεση και πάτε στη διαφθορά…» και επεσήμανε ότι, όπως και στην περίπτωση του Ακη Τσοχατζόπουλου, «έχει νομολογηθεί και εφαρμόστηκε από την Ελληνική Δικαιοσύνη και από τη Βουλή ότι όταν πρόκειται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες δεν είναι απαραίτητη η Βουλή, αλλά πας κατευθείαν στον ποινικό σου δικαστή και τον εισαγγελέα, αλλά εσείς πουλάκια μου… θέλετε να ξανακάνετε το σκηνικό του 2012…». Την ίδια σκοπιμότητα της αλλαγής ατζέντας καταλόγισε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και αναρωτήθηκε γιατί «η πλειοψηφία δεν έχει συμφωνήσει να διερευνηθούν από τη Βουλή και οι ευθύνες του Βαρουφάκη και τα δάνεια με τα βοσκοτόπια της Τράπεζας Αττικής».
Το νομικό ερώτημα πάντως «εάν για τον δικαστικό έλεγχο του πρώην υπουργού απαιτείται η παραπομπή του από Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής ή μπορούσε να γίνει απευθείας από τον φυσικό δικαστή» και να δικαστεί όπως ο Ακης Τσοχατζόπουλος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα μπορούσε να κριθεί άμεσα και πριν από την επικείμενη πρώτη συζήτηση στην Ολομέλεια από μια τριμελή γνωμοδοτική επιτροπή από ανώτερους δικαστές, όπως προβλέπει ο ΚτΒ. Για να γινόταν όμως αυτό, στην πρόταση που υπογράφουν οι Κ.Ο. των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα έπρεπε να το ζητούσαν. Μια «παράλειψη» που «αποκαλύπτει», όπως σχολίαζαν αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, και τις πραγματικές πολιτικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες της συγκυβέρνησης… Πάντως, έστω και μετά το πέρας των εργασιών της Προκαταρκτικής Επιτροπής το πόρισμα που θα συνταχτεί δεν θα αποφύγει τον έλεγχο αυτής της γνωμοδοτικής επιτροπής των δικαστικών για το ενεργό ή όχι των αδικημάτων που θα έχουν καταλογιστεί στον πρώην υπουργό.
Η απόφαση για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής θα ληφθεί από την Ολομέλεια μέσα από μυστική ψηφοφορία για την οποία απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr