Στην ερώτηση της Il Manifesto σχετικά με το τελευταίο θέμα, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απαντά:
«Κίνδυνος Grexit δεν υπάρχει. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι, ειδικά στη Γερμανία, έχουν σταματήσει να μας απειλούν με Grexit, αλλά ότι οι απειλές τους δεν έχουν βάση και δεν έχουν πια πέραση.
Εδώ, όμως, θα πρέπει να συμπληρώσω και κάτι άλλο. Κάποιοι απειλούν την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ, για να την εξαναγκάσουν να αποδεχθεί σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα λιτότητας. Κάποιοι άλλοι, από ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα, θεωρούν ότι μπορούν να ξεπεράσουν τα τεράστια, δομικά προβλήματα της νομισματικής ένωσης, με ένα "άλμα στο κενό", με μια επιστροφή στα εθνικά νομίσματα, την οποία παρουσιάζουν ως επιστροφή σε μια μυθική κατάσταση ευημερίας, η οποία δήθεν υπήρχε πριν το ευρώ. Η άποψή μας είναι ότι μια επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, για την Ελλάδα, στις παρούσες συνθήκες, θα σήμαινε μεγαλύτερη λιτότητα, μεγαλύτερη εξαθλίωση της εργατικής τάξης, μεγαλύτερη φτώχεια. Για εμάς η Ευρώπη είναι το πεδίο της κοινωνικής, πολιτικής και ταξικής πάλης, μέσα στο οποίο αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις».
Πώς απαντά η Ελλάδα, και ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, στο αίτημα των πιστωτών για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% για σειρά ετών, μετά το 2018, ρωτά η ιταλική εφημερίδα την κ. Σβίγκου, η οποία εξηγεί:
«Σύμφωνα με αδιαμφισβήτητα στοιχεία, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Μάλιστα, εξαιτίας της υπεραπόδοσης των εσόδων, το 2016 θα ξεπεράσουμε τους στόχους της συμφωνίας που υπογράψαμε το καλοκαίρι του 2015, και θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 2%. Αυτό, βέβαια, είναι αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού. Το αίτημα για 10 χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% είναι παράλογο και αντικοινωνικό.
Ο ελληνικός λαός έχασε, από το 2010, το 25% του ΑΕΠ. Η ανεργία έφτασε μέχρι το 27%, τώρα έχει μειωθεί 4 μονάδες, αλλά το ποσοστό είναι ακόμα πάρα πολύ υψηλό. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, περίπου 300 χιλιάδες νέοι επιστήμονες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Τα εργασιακά δικαιώματα, που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες, συρρικνώθηκαν. Το ΔΝΤ ζητά μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, για πολλά χρόνια, διότι γνωρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, χωρίς κάποια απομείωσή του. Αντί όμως να πιέσει την ευρωπαϊκή πλευρά να πάρει αποφάσεις για το χρέος, ζητά από τον εξαθλιωμένο ελληνικό λαό να κάνει ακόμα περισσότερες θυσίες, μόνο και μόνο για να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι όροι του Καταστατικού του σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, και να μπορέσει έτσι να συμμετάσχει το ελληνικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα των υποτελών τάξεων, και αγωνίζεται για μια όσο το δυνατόν καλύτερη συμφωνία, με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα για όσο το δυνατόν συντομότερη περίοδο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr