Θα φανεί συνεπώς, σε αυτό το διάστημα εάν η κυβέρνηση θέλει λύση που ουσιαστικά περνάει μέσα από την αποδοχή των γνωστών αιτημάτων των θεσμών. Έτσι μόνο άλλωστε μπορεί να φτάσει σε τεχνική συμφωνία (staff level agreement) που ανοίγει το δρόμο στην πολιτική επικύρωση, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση των δόσεων.
Ουσιαστικά θα πρέπει να μπει σε νέα βάση το αφορολόγητο και το ασφαλιστικό και να γίνουν αποδεκτές μετά το 2018 μειώσεις στο αφορολόγητο όριο από τα 8.636 ευρώ που βρίσκεται σήμερα (άγαμος) σε χαμηλότερα επίπεδα, ενδεχομένως και στα 5.000-6.000 ευρώ, αλλά και στις συντάξεις περίπου 10 - 15% μεσοσταθμικά.
Ουσιαστικά, από την κυβέρνηση θα απαιτηθεί να νομοθετήσει προληπτικό «πακέτο» μέτρων με το οποίο θα διασφαλίζονται οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα -3,5% μετά το 2018 - όπως απαιτεί το ΔΝΤ, έχοντας ως επίκεντρο το αφορολόγητο και τις συντάξεις.
Έμφαση σε διορθώσεις στα μπλοκάκια
Ουσιαστικά στη συζήτηση με τους θεσμούς, το μόνο που μπορεί να κάνει η ελληνική πλευρά είναι να ζητήσει να εφαρμοστούν αντίμετρα εφόσον υπερκαλυφθεί ο στόχος του 3,5% το 2018 και υπάρξει ικανός δημοσιονομικός χώρος (fiscal space), που να επιτρέπει την εφαρμογή των αντίμετρων. Είναι προφανές ότι καλείται να υπερβεί εαυτόν, να ακυρώσει επιχειρήματα περί «κόκκινων γραμμών» σε αφορολόγητο – κύριες συντάξεις, να ενδώσει σε σκληρά μέτρα που πλήττουν το παραδοσιακό της ακροατήριο και να αναζητήσει πολιτικά «γλυκαντικά» στις προοπτικές ανάπτυξης και σε διορθώσεις στα μπλοκάκια που αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες, ο Γ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για “δημοσιονομική τροχιά” (fiscal trajectory). Δηλαδή απαράβατος όρος για να περνούν μέτρα ανακούφισης είναι να εκπληρώνονται οι στόχοι και να είναι βιώσιμο το νέο μίγμα πολιτικής. Μάλιστα ο επικεφαλής του Eurogroup, ανέφερε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων τώρα (αφορολόγητο- συντάξεις), τόσο καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να αναμένεται.
Είναι προφανές ότι εάν σε δέκα μέρες κλείσει η τεχνική συμφωνία και γίνει η προκαταβολική νομοθέτηση παρεμβάσεων στο αφορολόγητο και στο ασφαλιστικό, μόνο τότε ουσιαστικά θα αποδειχτεί ότι όντως το Μαξίμου πιστεύει στο ότι μπορεί η οικονομία να απογειωθεί αλλά και το ίδιο να απευθυνθεί σε νέα πολιτικά υποκείμενα πε΄ρα από συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr