Οι δεδομένες πιέσεις των δανειστών για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων άμεσα (έστω και ενός μέρους τους), σφίγγει πλέον την θηλιά γύρω από το λαιμό της κυβέρνησης και των βουλετυτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως σημειώνουν κομματικά στελέχη, στην συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην στάση που θα τηρήσει η ομάδα των 53+, οι οποίοι στο πρόσφατο συνέδριο είχαν διακινήσει ένα κείμενο θέσεων, όπου υποστήριζαν ότι «εάν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους δανειστές προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά, από την εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».
Στις τάξεις της ΚΟ αναζητείται μία φόρμουλα προκειμένου το «πακέτο» να περάσει τελικά (όπως άλλωστε και τα προηγούμενα…), όμως αυτή δεν έχει εξευρεθεί ακόμη.
Παράλληλα εντείνονται οι πιέσεις, καθώς οι περισσότεροι έρχονται αντιμέτωποι με αντιδράσεις και απαξίωση στις εκλογικές τους περιφέρειες, ενώ στην ατμόσφαιρα αιωρείται βαρύτερη από ποτέ, η συζήτηση περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
Κάποιοι βουλευτές διαμηνύουν ότι τα μέτρα θα περάσουν, ενώ ο Αλ. Τσίπρας ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή έχει προσπαθήσει να αμβλύνει τις γωνίες, υποχωρώντας από την θέση «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα» (που είχε διατυπώσει σε συνέντευξή του στην Εφ.Συν.), καταφεύγοντας στο «καμία υποχώρηση από θέσεις αρχών» (την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή).
Πολλοί βουλευτές, συναισθανόμενοι την πίεση - και κυρίως την απώλεια των προνομίων τους - είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν ακόμη ένα νέο πακέτο μέτρων, αν αυτό επιλεγεί από το Μέγαρο Μαξίμου, όμως σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, βάσει βολιδοσκοπήσεων που έχουν γίνει από κομματικά στελέχη, υπάρχει και μία ομάδα που υπολογίζεται σε 5-6 βουλευτές, οι οποίοι δεν είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν άλλη μία δέσμη μέτρων που θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ίδιους σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, απέναντι στο εκλογικό τους ακροατήριο.
Οι ίδιες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η συγκεριμένη ομάδα βουλευτών δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ανατροπή της κυβέρνησης, αλλά σε παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα και παράδοση της έδρας τους. Σε περίπτωση όμως που κάτι τέτοιο συμβεί, οι αναταράξεις στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι πολύ έντονες.
Μέχρις ότου επιβεβαιωθούν ή διαψευστούν αυτά, η συνεδρίαση της ΚΕ του Σαββατοκύριακου κρίνεται σημαντική, καθώς ο μεν Αλ. Τσίπρας θα αναζητεί ένα τρόπο να χρυσώσει το χάπι στους κομματικούς και λοιπούς παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, η δε κομματική βάση θα αναζητεί ένα άλλοθι για να ψηφίσει τα μέτρα και να παραταθεί η παραμονή του κόμματος στην κυβέρνηση.
Η διαδικασία θυμίζει εν πολλοίς τις αντίστοιχες συνεδριάσεις του 2015, όταν μετά την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται οι διαθέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, που εν τέλει κατέληξαν στην διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την συμφωνία του Ιουλίου και την υπογραφή του Μνημονίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr