Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη για τη διαφθορά και τη διαφάνεια ο πρωθυπουργός επανέλαβε την κριτική κατά του προέδρου της ΝΔ για το θέμα της Siemens, για το Πόθεν Έσχες της συζύγου του αλλά και για την υπόθεση των δανείων της εφημερίδας «Κήρυκας Χανίων».
Ο πρωθυπουργός αφού προηγουμένως προκλήθηκε από τον κ. Θεοδωράκη, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα λογοδοτήσουν στελέχη της Siemens στη δικαιοσύνη αλλά σε αυτά δεν θα περιλαμβάνεται ο ιθύνων νους Μιχάλης Χριστοφοράκος που διέφυγε στη Γερμανία αλλά και ο φυγόδικος Χρήστος Καραβέλας που έφυγε από την Ελλάδα «επί υπουργίας της Ντόρας Μπακογιάννη».
«Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην καγκελαρία να δει την κυρία Μέρκελ. Θα της ζητήσει να έρθει η ο κ. Χριστοφοράκος να δικαστεί στην Ελλάδα;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας που άφησε την ίδια ώρα αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη και για το Πόθεν Έσχες της συζύγου του λέγοντας ότι τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να ελέγχονται.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να αναδείξει ως «κορυφαίες υποθέσεις σκανδάλων» που έχουν αποκαλυφθεί στο χώρο της υγείας τις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis.
Προανήγγειλε μάλιστα, ότι οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη επισημαίνοντας στα δύο σκάνδαλα εμπλέκονται και πολιτικά στελέχη. Ειδικότερα ανέφερε ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ υπήρξε ένα «πάρτυ διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος» που περιλάμβανε ρουσφετολογικές προσλήψεις και διακίνηση μαύρου χρήματος, ενώ, άφησε ασύλληπτο χρέος 185 εκ. ευρώ.
«Το πάρτυ τελείωσε» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «ακόμη πιο σκοτεινή υπόθεση» το σκάνδαλο της Novartis με την αδιαφανή τιμολόγηση φαρμάκων που βασίστηκε σε συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα. «Ήδη παίρνουν το δρόμο για τον εισαγγελέα σοβαρά στοιχεία που αφορούν τα δελτία τιμών φαρμάκων 2012, 2013, 2014 με υπουργικές αποφάσεις που αύξησαν τιμές παρά την αντίθετη εισήγηση του ΕΟΦ. Τόνισε δε ότι το σκάνδαλο της Novartis προκάλεσε εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω κατευθυνόμενης συνταγογράφησης.
Επιτέθηκε μάλιστα και πάλι στα ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι δεν ανέφεραν τίποτε «για τα κορυφαία σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας».
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η Ελλάδα «έχει σοβαρό ζήτημα» στη διαφθορά στην οποία όπως είπε πρωταγωνίστησαν «συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που βρήκαν στέγη και κάλυψη στα δύο κόμματα τα οποία κυβέρνησαν τη χώρα επί 40 χρόνια».
Αμφισβήτησε, πάντως, την αξιοπιστία της έρευνας της ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια για τη διαφθορά στην Ελλάδα που δείχνει διόγκωση του προβλήματος βασιζόμενη όμως, όπως ισχυρίστηκε σε «υποκειμενικές γνώμες».
«Με βάση αυτή τη συγκεκριμένη αξιολόγηση της Διεθνούς Διαφάνειας η χώρα συγκέντρωσε καλύτερη βαθμολογία 1996,1997 και 2000 τότε που επί κυβερνήσεων Σημίτη με υπουργούς Τσοχατζόπουλου, Παπαντωνίου, Μαντέλη υπήρχε όργιο για τα εξοπλιστικά» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Νωρίτερα ο επικεφαλής του Ποταμιού κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε τη διαφθορά αλλά την ενίσχυσε επικαλούμενος στοιχεία της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια η οποία δείχνει ότι η Ελλάδα υποχώρησε σε θέματα διαφθοράς επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε, μάλιστα, για «σκάνδαλα και σκανδαλάκια» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση του Μεταναστευτικού και στις εργολαβίες δημόσιων έργων.
«Άνθρωποι πεθαίνουν στους καταυλισμούς ενώ από έξω γίνεται πάρτυ εκατομμυρίων» είπε ο κ. Θεοδωράκης και ανέφερε ότι τα δημόσια έργα «δίνονται στους ίδιους» με το κόλπο της κατάτμησης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξαπέλυσε και προσωπική επίθεση κατά του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου αφήνοντας υπονοούμενα για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες του. «Δείτε τα πόθεν έσχες υπουργών σας. Έχουν κότερα, κάνουν διακοπές στα ακριβότερα σαλέ της Ευρώπης και στο πόθεν έσχες δηλώνουν 5.000-6.000 ευρώ. Πως πάνε στην Αυστρία με τέτοιες καταθέσεις; Με ωτοστόπ;» διερωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr