Ειδικότερα, η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει επιτυχώς και η ελληνική κυβέρνηση θα ενδώσει στις απαιτήσεις των δανειστών για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, όπως εκτιμά η JP Morgan σε νέα έκθεσή της, σημειώνοντας πως σε περίπτωση που διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, η αξιολόγηση θα καθυστερήσει καθώς θα την "αναλάβει" μία νέα κυβέρνηση.
Από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου όπου δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος, τα νέα όλο και χειρότερα για την Ελλάδα, η οποία είναι εγκλωβισμένη στην διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων. Κατά την άποψή της JP Morgan, δεδομένου του ότι οι πιστωτές έχουν σκληρύνει τη στάση τους, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παραδώσει περισσότερα από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
Το βασικό σενάριο της τράπεζας παραμένει ότι θα υπάρξει συμβιβασμός και η κυβέρνηση του Τσίπρα θα υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών για να παραμείνει στην εξουσία και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.
Ωστόσο, καθώς το πολιτικό κόστος της αποδοχής των απαιτήσεων των εταίρων έχει αυξηθεί, το ίδιο ισχύει και για τον κίνδυνο μιας κυβερνητικής κρίσης και πρόωρων εκλογών το 2017. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν η κυβέρνηση αποτύχει να περάσει τα μέτρα από την ελληνική Βουλή.
Ακόμη και με πρόωρες εκλογές, η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τελικά αποφεύγοντας μια αναβίωση των φόβων για Grexit. Η JP Morgan θεωρεί ότι μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση-που μοιάζει συντριπτικά πιθανή με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις - θα είναι πιο αποτελεσματική στη διαμόρφωση μιας παραγωγικής σχέσης με τους πιστωτές.
Όμως, αν και η πιθανότητα για εκλογές αυξάνεται, μπορεί – λόγω και των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας των Ιούλιο – να κάνει την κατάσταση χειρότερη πριν την βελτιώσει και να πυροδοτήσει νέες αναταραχές στις αγορές. Το εναλλακτικό σενάριο μίας νίκης ΣΥΡΙΖΑ (το οποίο έχει πολύ χαμηλές πιθανότητες) θα ενισχύσει τους φόβους για Grexit. Συνολικά, η JP Morgan εξακολουθεί να βλέπει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα (> 90%), είτε στο πλαίσιο της τρέχουσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή μιας νέας κυβέρνησης Ν.Δ., η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 17 Ιουλίου.
Σε ότι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ, η JP Morgan εκτιμά ότι μία σαφής λύση θα ήταν το Ταμείο θα διατηρήσει τον συμβουλευτικό του ρόλο, χωρίς να παρέχει χρηματοδότηση, κάτι που θα το δεχόντουσαν οι Ευρωπαίοι και ειδικά η Κομισιόν. Ωστόσο, τα σχόλια των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και ο επικεφαλής του ESM αποκλείουν αυτό το σενάριο αφού τονίζουν ότι δεν θα δοθεί ευρώ στην Ελλάδα αν δεν υπάρχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με την JP Morgan, οι θέσεις του ΔΝΤ και της Γερμανίας είναι δύσκολο να συμβιβαστούν, και η όποια συμφωνία παραμονής του ΔΝΤ θα είναι το αποτέλεσμα ενός υψηλού επιπέδου πολιτικού συμβιβασμού.Πάντως, μία πολύ ισχυρότερη δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση σε δημοσιονομικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις φαίνεται αναπόφευκτη.
Βασικό σενάριο: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης με πολιτική απόφαση
Το βασικό σενάριο παραμένει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για ένα συμβιβασμό που να επιτρέπει την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης τους επόμενους μήνες, αν μη τι άλλο επειδή μια νέα έξαρση της ελληνικής κρίσης δεν θα ήταν προς το συμφέρον των ευρωπαίων εταίρων σε μια εποχή ήδη υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας (εθνικές εκλογές, Brexit, και η πορεία της διοίκησης Trump).
Μάλιστα, η JP Morgan συνεχίζει να αναμένει η ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί τελικά με τα αιτήματα των πιστωτών, προκειμένου να επιβιώσει.
Για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, η ιδανική ημερομηνία ολοκλήρωσης θα συμπέσει με την 20η Φεβρουαρίου, όταν θα υπάρξει και η συνεδρίαση του Eurogroup, πριν από τις ολλανδικές εκλογές του Μαρτίου, ενώ μπορεί να επιτρέψει και την απόφαση της ΕΚΤ σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μια γρήγορη επιτάχυνση στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης το Φεβρουάριο.
Ωστόσο, πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι η προθεσμία του Φεβρουαρίου είναι αρκετά φιλόδοξη.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η Ελλάδα να σημειώσει πρόοδο στα εκκρεμή ζητήματα και επίσης να υπάρξει σαφήνεια σχετικά με τις σχέσεις του ΔΝΤ και της Γερμανίας, έτσι ώστε στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup να τεθεί ένα δυνατό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση πριν από τα μέσα του Ιουνίου.
Πάντως, οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν απόλυτα, ως αποτέλεσμα της γερμανικής επιμονής σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ η οποία αυξάνει το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν η κυβέρνηση αποτύχει να περάσει τα μέτρα από την ελληνική Βουλή. Εάν συμβεί αυτό, οι πρόωρες εκλογές το 2017 θα είναι αναπόφευκτες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr