Η πρόσφατη παρουσία της ηγεσίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων ανακάλεσε στην μνήμη πολλών το θερμό επεισόδιο του 1996, όμως κατά κάποιες εκτιμήσεις οι παραλληλισμοί θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή και - κυρίως - οι αντιδράσεις να διαπνέονται από μεγάλη ψυχραιμία.
Είναι γενική η εκτίμηση στους στρατιωτικούς και διπλωματικούς κύκλους, ότι ο τουρκικός στρατός και οι ΕΔ εν γένει είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένες μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου, ακόμη και σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά πάντως σε πολιτικό.
Κατά τις ίδιες πηγές, η συνεχής προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο είναι περισσότερο ένδειξη χαμηλού ηθικού και προσπάθεια των στρατιωτικών να αποδείξουν την νομιμοφροσύνη τους και την πίστη τους στον Ερντογάν.
Κατά τον ναύαρχο ε.α. Στ. Φενέκο, ο οποίος με δημόσια παρέμβασή του μέσω facebook «ακτινογραφεί» τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο, «θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να κάνει κάτι τέτοιο οποισδήποτε αρχηγός κλάδου των Τουρκικών Ε.Δ. στο παρελθόν, όταν αισθάνονταν και ήταν ισχυροί.
Αυτό, για όσους γνωρίζουν καλά το πως σκέπτονται και κινούνται οι Τούρκοι ανώτατοι στρατιωτικοί, δείχνει το χαμηλό ηθικό των Τουρκικών Ενόπλων
Δυνάμεων».
Όπως επισημαίνει ο κ. Φενέκος, το χαμηλό ηθικό των τούρκων στρατιωτικών, φάνηκε αμέσως μετά το πραξικόπημα, «όχι μόνο από τις μαζικές αποσκιρτήσεις, αλλά και από την γελοιοποίηση τους επιχειρησιακά, όταν εισέβαλαν βεβιασμένα στο έδαφος της Συρίας (και ηττήθηκαν εγκαταλείποντας τα τεθωρακισμένα τρεπόμενοι σε φυγή), χωρίς ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο, μόνο και μόνο για να τονώσουν την υπό αμφισβήτηση πλέον ισχύ των Τουρκικών Ε.Δ.».
Παρά ταύτα, ο ναύαρχος ε.α.. σημειώνει ότι όλα αυτά δεν δικαιολογούν τον εφησυχασμό, αλλά επιβάλλουν την εγρήγορση και προ παντός την ορθή ανάλυση και ψύχραιμη διαχείριση της καλλιεργούμενης έντασης
Κατά την εκτίμησή του, υπάρχουν όμως τρεις λόγοι που δικαιολογούν τον προβληματισμό και επιτάσσουν την σύνεση από ελληνικής πλευράς:
1. Ότι επειδή οι στρατιωτικοί θέλουν να αποδείξουν την πίστη τους και τις ικανότητές τους στον Σουλτάνο, μπορεί να εγκλωβιστούν σε αυτό-κλιμακούμενες και παράλογες επιχειρησιακές και τακτικές ενέργειες.
2. Να καθοριστούν από την Τουρκική πολιτικοστρατιωτική ιεραρχία αυτοματοποιημένες ενέργειες επιχειρησιακής δράσης και αντίδρασης, λόγω της απαίτησης τους για αυστηρότερο έλεγχο των στρατιωτικών δράσεων, που να ακυρώνουν κάθε έννοια ευελιξίας ή κριτικής σκέψης στους επικεφαλής όταν κληθούν να αντιμετωπίσουν μη σχεδιασμένες και απρόσμενες καταστάσεις.
3. Επειδή είναι πλέον έντονη η αμφισβήτηση της στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας και επειδή ο Ερντογάν επιδιώκει να βρει εξωτερικούς εχθρούς για να συσπειρώσει τους πολίτες και τον στρατό, υπάρχει ο κίνδυνος κατασκευασμένου περιορισμένου επεισοδίου εναντίον της Ελλάδος.
Ο κ. Φενέκος υπογραμμίζει με δεδομένα όλα τα παραπάνω: «Η πολιτική κατευνασμού σε καμία περίπτωση δεν είναι λύση. Και θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε χωρίς πολλές δημοσιότητες, λόγια και κορώνες, για όλα τα παραπάνω. Όμως γεγονότα όπως αυτά της σημερινής παραβίασης (σ.σ. την Κυριακής), με την επί τόπου παρουσία των αρχηγών των Ε.Δ. της Τουρκίας, μπορούν να είναι εξόχως εκμεταλλεύσιμα από την πλευρά μας (μαζί με τις απειλές της κυβέρνησης του Ερντογάν), για να καταδειχθούν στις συμμαχίες μας (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ κλπ), οι συμβολισμοί αυτής της παράλογης επιθετικότητας».
Άγγελος Κωβαίος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr