Είναι επόμενο, όπως ήδη εικάζουν βάσιμα πολλοί στους διαδρόμους και στο Περιστύλιο του Κοινοβουλίου ότι η κυβέρνηση θα καταφύγει στην πόλωση ανασύροντας το γνωστό ρεπερτόριο του διαβόητου «τριγώνου της διαπλοκής», το οποίο, όπως υποστηρίζει αλλοίωσε τους όρους του πολιτικού και οικονομικού ανταγωνισμού.
Τροχιοδεικτικές στην κατεύθυνση αυτή είναι οι δηλώσεις του αν. υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σύμφωνα με τις οποίες:
«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πριν πουν ο,τιδήποτε για τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες, πρέπει να πουν στον λαό ποιοι πήραν τα δάνεια, γιατί τα πήραν, τι τα έκαναν, αν θα τα επιστρέψουν και πότε. Η συζήτηση στη Βουλή που προβλέπεται ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική, θα αναδείξει, πιστεύω, κάθε είδους ευθύνη για τη λεηλασία που έλαβε χώρα για πάρα πολλά χρόνια σε βάρος του ελληνικού λαού»
Είναι αυτονόητο, όπως παρατηρεί η πολιτική αγορά ότι οι ηγεσίες διαχρονικά των άλλοτε κραταιών πυλώνων του δικομματισμού οι οποίες καταχρέωσαν τα ίδια τα κόμματά τους προτού οδηγήσουν σε χρεοκοπία τη χώρα, οφείλουν εξηγήσεις για το που πήγαν τα 400 εκ. ευρώ που έχουν δανειστεί από κοινού και πως σκέπτονται να τα επιστρέψουν στα ταμεία.
Αφετέρου όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ακολούθησε και αυτός την παληά δοκιμασμένη συνταγή των μεγάλων να δανείζεται έναντι των μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων, δεν είναι αθώος του αίματος.
Στις μακρόσυρτες διαδικασίες που προηγήθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή, οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ- Αν.Ελλ απέρριψαν το δικαιολογημένο αίτημα να κληθεί για κατάθεση γνωστός δημοσιογράφος (Άρης Δαβαράκης) ο οποίος παραδέχθηκε αφοπλιστικά ότι επί 2,5 χρόνια εισέπραττε μισθό από τον Νίκο Παππά προκειμένου να προβάλλει τον Αλέξη Τσίπρα στο διαδίκτυο.
Οι βουλευτές της πλειοψηφίας επίσης, δεν δέχθηκαν να ερευνηθούν οι χρηματοδοτήσεις της Αυγής και η εμπλοκή offshore εταιρίας στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς, ενώ απέρριψαν και την πρόταση να συζητηθούν τρόποι για την καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ προμηθευτή δημοσίου ή εργολάβων δημοσίων έργων και ιδιοκτήτη ΜΜΕ.
Και βέβαια, όπως τους κατηγορούν κόμματα της Αντιπολίτευσης (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι) βαρύνονται με την υποψία λαθροχειρίας, διότι σύμφωνα με συγκεκριμένες καταγγελίες διόρθωσαν εκ των υστέρων τα συμπεράσματα για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» απαλείφοντας την διαπίστωση της Επιτροπής ότι, «σήμερα, η εταιρία που εκδίδει την εφημερίδα εμφανίζεται με ενήμερα δάνεια, υγιής και χωρίς προβλήματα».
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr