Πρόκειται για κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, καθώς σε περίπτωση ρήξης με τις δυνάμεις του «ευρωπαϊκού τόξου», επισείεται απειλητικά το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο «Βήμα της Κυριακής», η παράταση των διαβουλεύσεων και η τακτική του «γαία πυρί μειχθήτω» για την οικονομία μέχρι το καλοκαίρι απορρίπτεται ως αδιέξοδη.Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται συναινετική λύση, ή τουλάχιστον εύσχημο όχημα διαφυγής του Αλέξη Τσίπρα από τις κυβερνητικές ευθύνες μπροστά στο ενδεχόμενο να συρθεί στην υπογραφή νέων σκληρών μέτρων.
To ΔΝΤ όπως πλέον είναι γνωστό ζητά προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων άνω των 4,5 δισ. ευρώ για το 2019 με στόχο να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, η περικοπή των κύριων συντάξεων με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ψαλίδι μισθών στο Δημόσιο, αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 15% αλλά και μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών, στα εργασιακά, και στα κλειστά επαγγέλματα ώστε να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης.
Τη γραμμή της εθνικής συναίνεσης τονίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος από τη Λευκάδα όπου βρίσκεται υπογράμμισε χαρακτηριστικά:
«απέναντι στο αίτημα των δανειστών από την παρούσα βουλή πρόσθετων μέτρων που θα αφορά την μετά το 2018 περίοδο θα πρέπει να υπάρξει μία κοινή απάντηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Διότι το αίτημα αυτό θίγει τον πυρήνα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και αυτό αφορά όλους και όχι μόνο τη σημερινή κυβέρνηση. Άλλο πράγμα η πολιτική συμφωνία σε μία κατεύθυνση και άλλο πράγμα η συγκεκριμένη θεσμική αποτύπωση».
Αλλά και ο υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης, σημειώνει από το ΑΠΕ, ότι «το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η εθνική μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση», και καλεί τη ΝΔ «να αρχίσει σιγά- σιγά να σοβαρεύει και να συνειδητοποιεί την ευθύνη που έχει ως αξιωματική αντιπολίτευση».
Στο ίδιο μήκος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος ξεκαθαρίζει από το Έθνος της Κυριακής: «Μπορούμε να αποδεχθούμε υπό προϋποθέσεις την παράταση του αυτόματου δημοσιονομικού διορθωτή, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε νέα μέτρα. Αυτό είναι κάτι που κατανοούν όλες οι πλευρές εκτός του ΔΝΤ».
Σε ανύποπτο χρόνο, η ΝΔ σε ανώτατο επίπεδο (π.χ με τον Αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη) έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να τείνει χείρα πολιτικής βοηθείας προς την κυβέρνηση και καλεί τον πρωθυπουργό αν δεν μπορεί να κυβερνήσει να παραδώσει την εξουσία.
Απομένουν τα υπόλοιπα κόμματα, όπου η πρόταση του Μαξίμου, αν τελικά επιβεβαιωθεί, προκαλεί ενδιαφέρουσες ζυμώσεις, δεδομένου ότι αριθμητικά τουλάχιστον, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να σχηματιστεί ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 ψήφων.
Κλειδί για την ευόδωση αυτής της κίνησης, είναι οι 18 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία προσώρας παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και τηρεί στάση αναμονής.
Υπενθυμίζεται ότι αυτήν τη στιγμή, εκτός από τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας (144 ΣΥΡΙΖΑ, 9 Αν.Ελλ) και τους 18 της ΔΗ.ΣΥ, η Ένωση Κεντρώων έχει 8 βουλευτές, και το «Ποτάμι» που δείχνει να το σκέφτεται 7, ενώ υπάρχει και μια ζωτική δεξαμενή 5 ανεξάρτητων βουλευτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr