Οπως προκύπει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 5η θέση (μεταξύ των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης) στην πρώτη «εξάδα» εκείνων των χωρών, που είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό εναντίον τους καταδικαστικών αποφάσεων, για παραβιάσεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βρέθηκαν να έχουν παραβιάσει, τουλάχιστον μια φορά, την Σύμβαση.
Τις περισσότερες καταδικαστικές αποφάσεις εισέπραξε η Ρωσία (228), μετά τη Τουρκία (88) και η Ρουμανία (86), κατόπιν η Ουκρανία (73), η Ελλάδα (45) και στο τέλος της «εξάδας» των χωρών-πρωταθλητών στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Ουγγαρία (41).
Κάνοντας τον απολογισμό της δραστηριότητας του ΕΔΑΔ για το 2016, ο πρόεδρος Raimondi, υπογράμμισε ότι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε παρατηρηθει μια μείωση των προσφυγών στο Δικαστήριο, τον προηγούμενο χρόνο σημειώθηκε μία σημαντική αύξηση.
Σ’ αυτήν την αύξηση, όπως διευκρίνισε, συνέβαλλε σημαντικά η κατάσταση που επικράτησε σε Ουγγαρία, Ρουμανία και Τουρκία, που ανάγκασε περισσότερους πολίτες αυτών των χωρών, να ζητήσουν δικαίωση για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μέχρι το τέλος του 2016 ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούσαν για εκδίκαση στο Δικαστήριο ανήλθε σε 79.750, σημειώνοντας μία αύξηση μέχρι και 23% σε σύγκριση με το τέλος του 2015, όπου υπήρχαν σε εκκρεμότητα 64.850 προσφυγές.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2016, η πλειονότητα των εκκρεμών υποθέσεων ήταν κατά της Ουκρανίας (22,8%), της Τουρκίας (15,8%), της Ουγγαρίας (11,2%), της Ρωσίας (9,8%) και της Ρουμανίας (9,3%).
Εάν οι διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λαμβάνονται υπόψη κατά την εκδίκαση σχετικών υποθέσεων σε εθνικό επίπεδο, θα υπάρξει αποσυμφόρηση στην υποβολή προσφυγών στο Δικαστήριο, είπε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου.
Νικος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr