Η αντίδραση της κυβέρνησης στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Κεντροαριστερά εκδηλώθηκε συντομότερα από ό,τι αναμενόταν. Με αφορμή κάποια ρεπορτάζ για επαναφορά του εκλογικού νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να ψαρέψει στα νερά της Δημοκρατικής Συμπαραταξης και του Ποταμιού, να βάλει ως δόλωμα και πάλι την απλή αναλογική και να περιμένει αν θα τσιμπήσει κάποιος στο πολιτικό παραμύθι της συνεννόησης των «προοδευτικών δυνάμεων».
Με βάση πληροφορίες που διακινήθηκαν το Σαββατοκύριακο και δηλώσεις κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών στελεχών, άνοιξε μία συζήτηση για το ενδεχόμενο επαναφοράς προς ψήφιση και τροποποίηση του εκλογικού νόμου, ώστε με την νέα αυτή προσπάθεια να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι και να εφαρμοστεί η απλή αναλογική άμεσα από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Το σενάριο περιελάμβανε επίσης το σπάσιμο της Β’ Αθηνών, την μείωση του ορίου για την είσοδο στην Βουλή στο 2% και μία εν γένει συμφωνία στη βάση μίας «προοδευτικής διακυβέρνησης»…
Η κυβέρνηση δια του πλέον αρμοδίου υπουργού, του επί των Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη δεν άργησε να τοποθετηθεί: «Αν έχουμε μια μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων θα ήταν κάτι θετικό... Μένει να το δούμε. Αλλά για την ώρα δεν έχω ακούσει κάτι δημόσια».
Για το ίδιο θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν Ξυδάκης ανέφερε: « Είναι καλό για τη δημοκρατία να εφαρμοστεί η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές. Αυτό όμως δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είχε τη βούληση και την εξέφρασε, την έκανε πράξη, έφερε νόμο, άνοιξε η συζήτηση και ψηφίστηκε ο νόμος. Ένα μέρος των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων μέσα στο Κοινοβούλιο δεν έστερξαν να βοηθήσουν αυτήν την προσπάθεια». Ως προς το αν θα μπορούσε να επανέλθει ο νόμος για μία νέα προσπάθεια στην Βουλή, είπε: «Είναι ανοιχτό αλλά δεν είναι δικό μου θέμα είναι του υπουργείου εσωτερικών, του Πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου».
Δεδομένου ότι οι πολιτικές δυνάμεις που θα έπρεπε να τοποθετηθούν στην παραδοξότητα της επαναφοράς ενός νόμου που δεν ψήφισαν το προηγούμενο καλοκαίρι (η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμ)ι, η απάντηση από τους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά ήταν: «δεν μπαίνουμε σε αυτό το παιχνίδι με τους θεσμούς. Μετά την απομάκρυνση από το Ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».
Η απάντηση του Ποταμιού ήταν: «έχουμε υποβάλλει τις προτάσεις μας (σπάσιμο μεγάλο περιφερειών, αναλογικό μπόνους, ψήφος στους έλληνες του εξωτερικού), μένουμε σταθεροί κι αναμένουμε να δούμε την κυβέρνηση τι θέλει να κάνει».
Οι στόχοι της κυβέρνησης από την τακτική αυτή είναι κατά τις εκτιμήσεις πολιτικών παραγόντων της ελάσσονος αντιπολίτευσης προφανείς. Επιδιώκει να κάνει μία δήθεν κίνηση καλής θελήσεως προς την Κεντροαριστερά, να μετρήσει αντιδράσεις και αν δεν πάρει αυτές που επιθυμεί, να επιδιώξει σε επόμενη φάση και με άλλες μεθόδους τον περιορισμό των απωλειών της (ειδικά ως προς τις διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ) ή την ευθεία αντιπαράθεση και την τοποθέτηση στο «κάδρο», μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (στην περίπτωση του Ποταμιού).
Η πρώτη απόπειρα με δόλωμα τον εκλογικό νόμο φαίνεται πως απέτυχε εν τη γενέσει της, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο νέος γύρος της πολιτικής διελκυστίνδας δεν θα είναι μακρύς.
Άγγελος Κωβαίος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr