Η επίσημη σύμπηξη άξονα Άγκυρας-Τιράνων, που περιλαμβάνει στρατιωτική συνεργασία και ελλιμενισμό τουρκικών πλοίων, επιβεβαιώνει την καθοριστική επιρροή που ασκεί η Τουρκία στην εξωτερική πολιτική της γειτονικής χώρας, την οποία παραδέχεται χωρίς δυσκολία ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα που έχει κατηγορηθεί μέσα στη Βουλή από τον προκάτοχό του ΣαλίΜπερίσα, ότι μεσιτεύει στη χώρα ξένα συμφέροντα.
Τα σημεία-κλειδιά των διμερών σχέσεων, είναι συγκεκριμένα και αφορούν:
1. Στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), την οποία είχαν συμφωνήσει το 2009 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη κυβέρνηση Μπερίσα. Ο Ράμα προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και, όταν ανέλαβε την εξουσία επέτυχε την ακύρωσή της, με αποτέλεσμα όλα σήμερα να βρίσκονται στον αέρα.
2. Στα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, η οποία απειλείται απροκάλυπτα μέσω ενός σχεδίου by pass, που παραπέμπει σε γνώριμες τακτικές άλλων γειτόνων, με αφελληνισμό.
3. Στο (ανύπαρκτο) ζήτημα των Τσάμηδων και των περιουσιών τους στην Ήπειρο, που τίθεται πλέον από την Αλβανία σε ανώτερο επίπεδο με όρους αλυτρωτικούς, σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Φλώρινα μέχρι την Άρτα. Οι Τσάμηδες διαθέτουν ισχυρό λόμπι στην αλβανική Βουλή, όπου, εκτός από τον Πρόεδρο, εκπροσωπούνται με άλλους τέσσερις βουλευτές, δύο από τους οποίους βρίσκονται στα νευραλγικά υφυπουργεία Άμυνας και Παιδείας. (Υπενθυμίζουμε ότι αρχές Δεκέμβρη, συνελήφθησαν στο τελωνείο της Κακαβιάς, διπλωματικοί υπάλληλοι της Αλβανίας με χάρτες της «αλβανικής Τσαμουριάς» που προορίζονταν για ομοεθνείς τους σε ελληνικά σχολεία). Έχουν επίσης ισχυρούς επιχειρηματίες με διευρυμένη επιρροή στα Μέσα Ενημέρωσης. Ο ανθελληνισμός, τονίζουν αυτοί που ξέρουν καλά, «πουλάει» στην Αλβανία και οι Τσάμηδες, που δραστηριοποιούνται έντονα για το «θέμα» τους στους Διεθνείς Οργανισμούς, έχουν καταφέρει να εγγράψουν το ζήτημα στην ατζέντα όλων των κομμάτων.
4. Στην κατάργηση του εμπόλεμου καθεστώτος μεταξύ των δύο χωρών. Η ελληνική πλευρά, είχε προχωρήσει το 1987 με Υπουργική Απόφαση στην άρση του, ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να μην ικανοποιεί τα Τίρανα που ζητούν να υπάρξει απόφαση της Ολομέλειας της Ελληνικής Βουλής.
5. Στην χωροθέτηση των νεκροταφείων όπου είναι διάσπαρτοι ακόμα οι νεκροί του ελληνοϊταλικού πολέμου, η οποία προβλεπόταν από τη Συμφωνία του 2009 και έχει βαλτώσει με υπαιτιότητα της αλβανικής πλευράς. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν μόνο τρία νεκροταφεία πεσόντων, στο Νότο, στο χωριό Βουλιαράτι και στις περιοχές Πρεμετής και Κορυτσάς, ενώ απομένουν για ταυτοποίηση περισσότεροι από 7.000 νεκροί, επειδή η λειτουργία της Μικτής ελληνοαλβανικής Επιτροπής, έχει βραχυκυκλωθεί από την απροθυμία των γειτόνων, μέρος των οποίων, ιδίως στους εθνικιστικούς πνευματικούς κύκλους, (π.χ ο αναγνωρισμένος συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ) ισχυρίζεται ότι το έπος της Πίνδου, γράφηκε από…Αλβανούς.
Χάρη στην επίδειξη πνεύματος καλής γειτονίας, η Ελλάδα, έστερξε στο αίτημα να αποκτήσει η Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε χώρας. Το επόμενο βήμα, να λάβει ημερομηνία ένταξης που θα εξεταστεί τον Ιανουάριο, δεν θα είναι όμως και τόσο εύκολο.
Ο ακήρυκτος ενδοϊσλαμικός πόλεμος
Φυσικά, η Αθήνα, παρόλο που αναθεωρεί άρδην την στάση της, όπως σημειώνουν στους διαδρόμους του ΥΠΕΞ, δεν έχει κανέναν λόγο να αναλάβει σταυροφορία κατά της Αλβανίας και να δηλητηριάσει ακόμα περισσότερο ένα ήδη βαρύ κλίμα. Και αυτό επειδή, εκτός των ΗΠΑ, μια σειρά από ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, στηλιτεύουν με δριμύτητα την απόλυτη καθυστέρηση της Αλβανίας στα ζητήματα της διαφθοράς, ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, εκσυγχρονισμού της Διοίκησης και βεβαίως της αντιμετώπισης των ναρκωτικών που είναι από τις «βαρειές βιομηχανίες» της χώρας.
Αναδύεται όμως τα τελευταία χρόνια, ένα ακόμα πρωτόγνωρο πρόβλημα, καθώς κάτω από τους μιναρέδες, μαίνεται ένας αδυσώπητος πόλεμος μεταξύ των ακραίων μουσουλμάνων Ουαχαβιτών που υποστηρίζονται από την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Υεμένη και των ιμάμηδων του Ισλάμ του Ερντογάν για τον έλεγχο των «ομόθρησκων αδελφών».
Άφθονο χρήμα, ρέει από την Τουρκία και τα αραβικά Εμιράτα, μέσα από πολύπλοκες διαδρομές, που κατευθύνεται σε ιερά τεμένη και φλογερούς ιμάμηδες, αρκετοί από τους οποίους είναι υπεύθυνοι για την στρατολόγηση τζιχαντιστών που έδωσαν το παρόν από τις γραμμές του Ι.Κ στις μάχες της Συρίας.
Στο ίδιο πλαίσιο, δεν πρέπει να ξεφεύγει την προσοχή, η προσέγγιση με το αλβανικό στοιχείο του Κοσσόβου. Μπορεί ο Ράμα, υπό τον φόβο των αντιδράσεων που θα προκαλέσει να δηλώνει φαινομενικά αθώα, «είμαστε ένα Έθνος σε δύο χωριστά κράτη», αλλά, διόλου τυχαία, υπάρχουν κοινά προξενεία, κοινά σύνορα, κοινά σχολικά εγχειρίδια και οι εξελίξεις δρομολογούνται με προσεκτικά βήματα. Άλλωστε, όσοι δημοσιογράφοι έχουν περάσει από εκείνα τα μέρη, διαβάζουν ότι ο δρόμος που ξεκινά από τα Τίρανα και καταλήγει στην Πρίστινα, ονομάζεται «Δρόμος του Έθνους»…
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr