Όπως αποφασίστηκε θα συσταθούν Ομάδες Εργασίας, οι οποίες θα συναντηθούν στις 18 Ιανουαρίου με σκοπό να καταλήξουν σε κατάλογο ερωτήσεων οι οποίες θα παρουσιαστούν στην επόμενη Διάσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του μήνα. Οι προσδοκίες βεβαίως, δεν είναι πολλές.
Από την πρώτη στιγμή, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι η χώρα του για την οποία το Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής της πολιτικής δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο ζήτημα των εγγυήσεων, διεκδικώντας μια λύση που θα εξασφαλίζει την πολιτική ισότητα της τ/κ πλευράς, τη νομιμοποίηση των δικαιωμάτων της και την ασφάλειά της.
Επικαλούμενος τις συνθήκες αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή ο ίδιος τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να συνεχιστεί ο κανόνας της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, που έχουν βασικά εξασφαλίσει εδώ και 43 χρόνια την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο νησί».
Στο ίδιο μοτίβο, συνέχισε χωρίς περιστροφές «Προσδοκούμε το θέμα αυτό, με βάση τις πραγματικότητες στο νησί, να αξιολογηθεί με την κατάλληλη κατανόηση. Ο νέος συνεταιρισμός στην Κύπρο, θα οικοδομηθεί πάνω στη διζωνικότητα, τη δικοινοτικότητα, την πολιτική ισότητα και τα δύο ίσα ιδρυτικά κράτη που αποτελούν παραμέτρους του ΟΗΕ».
Όπως σημειώθηκε, ο Μ. Τσαβούσογλου, αξίωσε να μετατραπούν οι αρχές τις λύσης σε πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, αλλά και, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πτυχής, να επωφεληθούν των τεσσάρων ελευθεριών ισότιμα με τους Ευρωπαίους και οι δικοί του πολίτες, μέχρι να μπει η Τουρκία στην Ε.Ε. Απολύτως ευθυγραμμισμένος ο κατοχικός ηγέτης Μ. Ακιντζί, ζήτησε να κατανοηθούν οι ανησυχίες των δύο κοινοτήτων και συνέδεσε τη λύση του προβλήματος με την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων.
Αναστασιάδης (αν και δήλωσε ότι εκπροσωπεί και την Κυπριακή Δημοκρατία) και Ακιντζί εμφανίστηκαν στην Διάσκεψη υπό τον τίτλο «η Αυτού Εξοχότης», σαν εκπρόσωποι δηλαδή δύο ισότιμων πολιτικά κοινοτήτων, γεγονός που κατά πολλούς σε Αθήνα και Λευκωσία αφήνει αρνητικό αντίκτυπο.
Ο Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες συνέστησε υποµονή για την επίτευξη λύσης, συμβουλεύοντας «να μην επιζητούµε γρήγορες και πρόχειρες λύσεις».
Επίσης, αναφέρθηκε στην Κυπριακή ∆ηµοκρατία ως χώρα-µέλος του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι µια λύση του Κυπριακού «θα είναι σύµβολο ελπίδας σε ένα κόσµο στον οποίον τόσες διενέξεις δηµιουργούνται, όπου τόσα πολλά προβλήµατα δεν έχουν τελειωµό, αλλά όπου πιστεύω πολύ στο θάρρος, στην αποφασιστικότητα και στην ηγετική ικανότητα των δύο ηγετών που είναι εδώ µαζί µου σήµερα».
Κοτζιάς: Να αποχωρήσει ο κατοχικός στρατός
Σηµαντική χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Διάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, παρατηρώντας πως οι εποικοδομητικές ελληνικές προ- τάσεις µμπορούν να οδηγήσουν στην εξεύρεση λύσης που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων. Η Ελλάδα, όπως υπογράμμισε εμφατικά θεωρεί ότι «το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχηµένο, και ότι δεν µπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεµβατικά δικαιώµατα σε ένα κράτος µέλος της ΕΕ» ενώ την ίδια ώρα επανέλαβε σταθερά ότι «είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύµατα και να υπάρξει ένα δεσµευτικό χρονοδιάγραµµα αποχώρησης των στρατευµάτων».
Το κυπριακό πρόβληµα, όπως τόνισε, δεν είναι µόνο θέµα σχέσεων ανάµεσα στις δύο κοινότητες, «αλλά πριν από όλα είναι θέµα κατοχής και παράνοµης επέµβασης στο εσωτερικό της Κύπρου».
Ειδικότερα στο ζήτημα της αποχώρησης του κατοχικού στρατού ο Έλληνας Υπουργός επισήμανε πως ανάµεσα στα όσα έχουν προταθεί µε άξονα την αποχώρηση είναι να δηµιουργηθεί µια οµάδα υπό τον ΟΑΣΕ που θα κάνει καταγραφή (στρατιώτες, εξοπλισµός και όλα τα συναφή) των τουρκικών στρατευµάτων με στόχο την αποχώρηση σε καταληκτική ημερομηνία.
Ο Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής Ζ.Κ Γιούνκερ έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία και δήλωσε πρόθυμος να συμβάλει οικονομικά η Ε.Ε, τροποποιώντας αν χρειαστεί ακόμα και τον προϋπολογισμό της σε περίπτωση λύσης.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr