Άγνωστο παραμένει αν θα διαμορφώσει και κάποια εκλογική δυναμική, όμως αυτό θα φανεί στην πορεία. Κατά τις αρχικές εκτιμήσεις, η συσπείρωση στον χώρο της Κεντροαριστεράς μπορεί να πλήξει τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω επαναπατρισμού κάποιων ψηφοφόρων, όσο και την ΝΔ, μέσω της ανακοπής των απευθείας μετακινήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ ή της φυγής ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς τα δεξιά.
Τα ζητήματα που πρέπει σε πρώτη φάση να διευθετηθούν, είναι λειτουργικής και οργανωτικής φύσεως. Με δεδομένη την πολιτική και οργανωτική αυτονομία των σχημάτων (ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ), ο Γ. Παπανδρέου είναι γνωστό ότι έχει προτείνει την δημιουργία ενός συμβουλίου των επικεφαλής τους. Κάτι σαν συλλογική ηγεσία, την οποία η Φώφη Γεννηματά μέχρι στιγμής δεν έχει δεχθεί. Όμως δεν φαίνεται πως αυτό θα είναι το κομβικό ζήτημα.
Από το ΠΑΣΟΚ λένε ότι δεν συζητείται το ποιος είναι επικεφαλής: η Φώφη Γεννηματά. Και δεν φαίνεται να θέτει τέτοιο ζήτημα ο Παπανδρέου.
Κατά τα λοιπά, με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο οργανώνεται ένα κοινό συνέδριο της Παράταξης, όπου θα αποφασιστούν όλα.
Με την κίνηση αυτή, η Γεννηματά και ο Παπανδρέου κατορθώνουν σε πρώτη φάση να δείξουν ότι είναι σε θέση να κινηθούν γρηγορότερα από άλλους που έχουν φιλοδοξίες και επιδιώξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Και πιο συγκεκριμένα, την Αννα Διαμαντοπούλου και τους Γ. Ραγκούση και Γ. Φλωρίδη, οι οποίοι την προσεχή Κυριακή αναμένεται να κοινοποιήσουν τα σχέδιά τους σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη.
Αυτήν την στιγμή κάπου συγκρούονται δύο ανοιχτές προσκλήσεις από τις δύο πλευρές. Οι «3» καλούν την Συμπαράταξη να συμμετάσχει σε κάτι νέο, η Συμπαράταξη καλεί τους «3» να ενταχθούν σε αυτήν. Με τρόπο μάλιστα διλημματικό: «όποιος δεν έλθει τώρα, κόβει τις γέφυρες, είναι ώρα αποφάσεων», αναφέρει σχετικά ο στενός συνεργάτης της Γώφης Γεννηματά, Χρ. Πρωτόπαπας.
Από την πλευρά των τριών, είναι εμφανής κάποια αμηχανία. Ο Γ. Ραγκούσης δηλώνει ότι «θα δούμε πως θα εξελιχθεί η συζήτηση» και διευκρινίζει ότι «δεν ζητάμε από κανέναν να διαλύσει το κόμμα του, κάτι που άλλωστε δεν είναι και τόσο απλό από νομικής απόψεως».
Από την πλευρά αυτή, παρουσιάζεται πάντως πλέον κάποια δυσκολία, καθώς δεν πρόκειται για κάποια οργανωμένη ομάδα, πόσο μάλλον ένα κόμμα, που θα συζητεί τους όρους συνεργασίας με κάποιο άλλο. Εξ ου και ο Γ. Φλωρίδης αναφέρει ότι «ζητούμενο δεν είναι τα τεχνικά ζητήματα, ούτε οι συγκολλήσεις σχημάτων και προσώπων που δεν προσθέτουν δυναμική. Είναι η συμφωνία σε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την χώρα».
Με ανάλογο πνεύμα υποδέχθηκαν και στο Ποτάμι την συνεργασία Γεννηματά – Παπανδρέου. Όπως μεταξύ των άλλων έλεγαν: «πρέπει να κάνουμε άλματα μπροστά και όχι να γυρίσουμε στο χθες». Και προσέθεταν ότι «η χώρα έχει ανάγκη από ένα μεγάλο κίνημα αλλαγών. Και όχι από έναν λιγότερο ή περισσότερο πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».
Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι τι έχει να πει ο Βεγγέλης Βενιζέλος για την επιστροφή Παπανδρέου. Μέχρι στιγμής σιωπά και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να μιλήσει την ερχόμενη Κυριακή στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Η εξέλιξη σίγουρα δεν τον βρίσκει σύμφωνο, δεν πρόκειται να εκδηλώσει τον ενθουσιασμό του, αλλά τίποτε πέραν αυτού προς το παρόν.
Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις στελεχών της Κεντροαριστεράς, το κρίσιμο ερώτημα αφορά τις διαθέσεις των διαφόρων εμπλεκομένων σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες.
Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης και από την δική του σκοπιά ο Βενιζέλος, δεν συζητούν ενδεχόμενα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά μόνο σε μία οικουμενική ή σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Από την άλλη, Γεννημματά και Παπανδρέου δεν φαίνεται να σηζητούν ενδεχόμενα συνεργασίας με την ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Άγγελος Κωβαίος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr