Η κ. Μπερτό προέβη σε αυτήν την δήλωση με αφορμή το γεγονός ότι οι σκηνές στα hot spots“βουλιάζουν" στο χιόνι και οι πρόσφυγες δίνουν αγώνα επιβίωσης χωρίς θέρμανση.
Κληθείσα να σχολιάσει η κ. Μπερτό τις παρούσες συνθήκες των κέντρων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών είπε ότι «η κατάσταση είναι ανεπαρκής. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, καθώς και η διαχείριση των προσφυγικών κέντρων στην Ελλάδα, είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών».
Παράλληλα, η κ. Μπερτό τόνισε ότι «η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις ελληνικές αρχές. Η Επιτροπή έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων χώρων υποδοχής για τους πρόσφυγες στα νησιά και έχει ενημερώσει τις τοπικές και εθνικές αρχές πως είναι έτοιμη να τα χρηματοδοτήσει. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει «οικονομική και τεχνική στήριξη».
Κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας τόνισε ότι «έχουν ανοίξει ξενοδοχεία στη Μυτιλήνη και κοιτάζουμε να καλύψουμε με αυτόν τον τρόπο όσους δεν καλύπτονται σε θερμαινόμενες σκηνές. Δεν υπάρχει απαγόρευση λήψης φωτογραφιών. Τα προβλήματα υπάρχουν, είναι δύσκολες καταστάσεις, δεν θέλουμε να ωραιοποιήσουμε καταστάσεις ούτε στους προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών εκεί που επικεντρώνονται τα προβλήματα και από εκεί και πέρα προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο».
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα νησιά περίπου 16.000 άνθρωποι οι οποίοι μένουν σε hotspot, καθώς και σε επίσημες και άτυπες δομές στέγασης. Ωστόσο, η επίσημη δυναμικότητα είναι 8.355 άνθρωποι. Στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, πάνω από 3.500 άνθρωποι στεγάζονται σε έναν χώρο δυναμικότητας μικρότερης των 2.000. Το hotspot της Σάμου έχει δυναμικότητα 600 ανθρώπων και αυτή τη στιγμή στεγάζει πάνω από 1.500.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr