Μέσω σχετικής επιστολογραφίας που ανταλλάχθηκε μεταξύ των δύο αδελφών κομμουνιστικών κομμάτων με βαθείς διαχρονικά δεσμούς, το διάστημα που προηγήθηκε των συνομιλιών της Γενεύης και είδε το φως της δημοσιότητας στον κομματικό τύπο, το ΚΚΕ, υποστηρίζει ότι υπό το βάρος της όξυνσης των γεωπολιτικών ανταγωνισμών στην περιοχή για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, οι προσδοκίες για δίκαιη και βιώσιμη λύση που καλλιεργούνται από την Κυπριακή και Ελλαδική κυβέρνηση είναι αβάσιμες.
Και αυτό, επειδή, όπως σημειώνει, η βασική θέση που προωθείται σήμερα για δύο Συνιστώντα Κράτη στην Κύπρο, κινείται στην κατεύθυνση της συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης.
Οι τόνοι βέβαια όπως όλοι πρόσεξαν τον τελευταίο καιρό, ενόψει και των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν υποχωρήσει. Οφείλεται όμως αυτό και στο γεγονός ότι στον Περισσό συνειδητοποιούν πως η βάση του ΑΚΕΛ δεν συμφωνεί με τις επιλογές του Άντρου Κυπριανού. Στο εσωτερικό του κόμματος ήδη ακούγονται φωνές που προτρέπουν σε αλλαγή πορείας καθώς η ταύτιση με τον Ν. Αναστασιάδη προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους ψηφοφόρους.
Στην πραγματικότητα το ίδιο το ΑΚΕΛ απειλείται με βαθύ και απρόβλεπτο ρήγμα στο εσωτερικό του, θυμίζοντας την περιπέτεια του ΔΗ.ΣΥ και του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη, υπέρμαχου του σχεδίου Ανάν το 2004, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να αποδοκιμαστεί από το 66% των οπαδών του.
ΚΚΕ: Πάμε σε διχοτόμηση
Το ΚΚΕ σχολιάζει ότι η περιβόητη Δικοινοτική- Διζωνική Ομοσπονδία που προβάλλεται ως η καρδιά της λύσης του Κυπριακού θα οδηγήσει σε μια συνομοσπονδιακή διχοτόμηση.
Υπενθυμίζει μάλιστα, ότι αμέσως μετά τη Κοινή Ανακοίνωση Αναστασιάδη-Ερόγλου τον Φεβρουάριο του 2014 που αναγνώριζε δύο συνιστώντα κράτη, είχε υπογραμμίσει, ότι :
«κάθε συνιστών κράτος( στη βάση του κατάλοιπου των εξουσιών και στην πράξη πέρα από αυτό) θα έχει δικό του Σύνταγμα, δικό του κρατικό μηχανισμό, Βουλή, Κυβέρνηση και Υπουργικό Συμβούλιο, Αστυνομία, Σημαία και Ύμνο, τον δικό του Κρατικό Προϋπολογισμό, την δική του πολιτική για την Υγεία, την Παιδεία, τις συντάξεις κ.α.»,
Συνεπώς, συμπέραινε το ΚΚΕ, «ο ισχυρισμός ότι η Δικοινοτική- Διζωνική Ομοσπονδία με τα δύο Συνιστώντα Κράτη εξασφαλίζει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα στα πλαίσια του Ομόσπονδου Κράτους δεν έχει υπόσταση.
Οι ασφαλιστικές δικλείδες μάλιστα, όπως προειδοποιεί, δεν μπορούν αντικειμενικά να λύσουν το πρόβλημα, ιδίως από την στιγμή που η Άγκυρα μιλά για συνεταιρισμό δύο κρατών και αναφέρει ότι το τουρκοκυπριακό κράτος θα είναι συνέχεια της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».
ΑΚΕΛ: «Η θέση σας λανθασμένη και ανεδαφική»
Οι θέσεις αυτές χαιρετίστηκαν από μερίδα του πολιτικού κόσμου στην Λευκωσία, αλλά και από εθνικιστικούς και ακροδεξιούς κύκλους, όπως οι ομοϊδεάτες της Χρυσής Αυγής στη Μεγαλόνησο, γεγονός που σχολιάστηκε δηκτικά από την Κ.Ε του ΑΚΕΛ, για να ανταπαντήσει το ΚΚΕ, ότι αυτή η φιλολογία «είναι τουλάχιστον αστεία και εκ του πονηρού».
Στην απάντησή της προς τον Περισσό, η Κ.Ε του ΑΚΕΛ σημείωνε εισαγωγικά ότι «θεωρεί ότι η νέα θέση που σήμερα διατυπώνει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή πρέπει να εγκαταλειφθεί, ο στρατηγικός στόχος της Ομοσπονδίας στην Κύπρο μεταξύ των δύο κοινοτήτων, το οποίο έχει υιοθετηθεί εδώ και 40 περίπου χρόνια και προβλέπει για την εγκαθίδρυση μιας Δικοινοτικής, Διζωνικής, Ομόσπονδης δομής για μια επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, είναι λανθασμένη γιατί κατά την άποψή μας δεν στηρίζεται σε μια ολοκληρωμένη και σε βάθος ανάλυση των παραμέτρων που συνθέτουν μέσα από μια ιστορική πορεία δεκαετιών, αυτό το οποίο ονομάζουμε κυπριακό πρόβλημα».
Οι Κύπριοι κομμουνιστές, απάντησαν αιχμηρά στους Ελλαδίτες συντρόφους τους, ότι «με τους σημερινούς διεθνείς συσχετισμούς η κατάληξη σε νέο στρατηγικό στόχο κρίνεται ανεδαφική» και προσθέτουν σε ανάλογο τόνο:«Δεν έχουμε αμφιβολία ότι και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, δυνάμεις εθνικιστικές που ερωτοτροπούν με την διατήρηση του στάτους κβο και προτιμούν τη διχοτόμηση από την επανένωση στη βάση ενός έντιμου συμβιβασμού με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, θα αξιοποιήσουν αυτή την αλλαγή, όχι ασφαλώς προς την κατεύθυνση στην οποία δεν έχουμε αμφιβολία ότι είναι η επιδίωξη του ΚΚΕ».Στον επίλογο μάλιστα, δεν παρέλειπαν να εκφράσουν την ενόχλησή τους, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι δηλώσεις κάποιων στελεχών του ΚΚΕ πρόσφατα, που αφορούν το ΑΚΕΛ, δεν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση (σ.σ: «να διαχειριστούμε τις διαφωνίες μας στο πλαίσιο του συντροφικού και ειλικρινούς διαλόγου με σεβασμό του ενός κόμματος προς το άλλο»). Είναι και δική μας ειλικρινής πρόθεση, όσο εξαρτάται από εμάς να διαφυλάξουμε τις ιστορικές, συντροφικές σχέσεις αρχών, που διακρίνουν τις σχέσεις των κομμάτων μας διαχρονικά».
Η επομένη της Γενεύης θα δείξει αν η ανακωχή είναι προσωρινή ή το ρήγμα θα μεγαλώσει.
Γ.X.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr