Το ένα μετά το άλλο, κυβερνητικά στελέχη επιτίθενται με κάθε ευκαιρία στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, είτε κάνοντας συστάσεις «να είναι πιο προσεκτικός στις εκφράσεις του» (Τζανακόπουλος), είτε επαναλαμβάνοντας ότι κοινοβούλιο δεν έχει μόνο η Γερμανία (Παππάς), είτε κατηγορώντας τον ανοιχτά ότι επιδιώκει την ανατροπή της ελληνικής κυβέρνησης.
«Η αξιολόγηση δεν θα κλείσει, γιατί δεν θέλουν να την κλείσουν, θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση», είπε προ ημερών ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου προσθέτοντας: «Με την Ελλάδα ο Σόιμπλε έχει μια διπλή εμμονή: Αφενός θέλει να υποφέρει, γιατί πιστεύει ότι αν υποφέρεις, στο τέλος γίνεσαι πιο δυνατός και αφετέρου του δίνει τη δυνατότητα να ξαναβάλει το θέμα του Grexit και της αναδιαμόρφωσης της ευρωζώνης σε ένα πιο κλειστό σύστημα πλουσίων χωρών του βορρά, με χώρες πρώτης και δεύτερης διαλογής».
Πού στηρίζεται αυτή η βεβαιότητα για τις διαθέσεις του Σόιμπλε; Θέλει πράγματι να ανατρέψει την ελληνική κυβέρνηση;
Σύμφωνα με κάποιες πηγές στις Βρυξέλλες, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει σε συναδέλφους του στο Eurogroup ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια επιείκειας προς την ελληνική κυβέρνηση, για την οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Σόιμπλε πιστεύει ότι έχει φθάσει στα όριά της.
Κατά τα όσα αναφέρουν πρόσωπα που γνωρίζουν την ιδιοσυγκρασία του γερμανού υπουργού: «όσοι βλέπουν σε αυτές τις πληροφορίες διάθεση του Σόιμπλε να ανατρέψει την κυβέρνηση Τσίπρα, μάλλον έχουν λάθος εικόνα των προτεραιοτήτων του, αλλά και του πραγματικού πολιτικού εκτοπίσματος της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης».
Στην Αθήνα είναι σαφές ότι βλέπουν αυτήν την στάση του Γερμανού υπουργού ως άλλη μία επικοινωνιακή ευκαιρία. Τον χρησιμοποιούν ως βασικό εχθρό και ετοιμάζονται για μία τελική φάση της διαπραγμάτευσης, η οποία κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει και πού θα καταλήξει - είτε λόγω της απροθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης, είτε λόγω της επιμονής του Σόιμπλε, είτε λόγω του εκρηκτικού συνδυασμού και των δύο στοιχείων.
Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτήν την στιγμή, το κλείσιμο της αξιολόγησης και η επιτάχυνση των περαιτέρω βημάτων εντός του Ιανουαρίου, δεν φαίνεται ως πιθανό σενάριο.
Και σε ό,τι αφορά την συνέχεια, το θέμα είναι οι πολιτικές περιπλοκές της παράτασης της εκκρεμότητας. Κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει κάποια σπασμωδική αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης. Παρά την αισιοδοξία που μεταδίδει το Μέγαρο Μαξίμου και το περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα, η απάντηση κορυφαίου κομματικού και κοινοβουλευτικού στελέχους, είναι ενδεικτική: «αν όλα πάνε στραβά, θα δούμε τι θα κάνουμε όταν έλθει η ώρα».
Άγγελος Κωβαίος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr