"Προξενεί απορία ότι αυτοανερούμενοι αναφέρουν ότι θα αποδεχτούν τις απαιτήσεις για 3,5% και ότι θα ζητήσουν επιπλέον μέτρα λιτότητας», τόνισε και χαρακτήρισε ψευδείς και λανθασμένες οι αναφορές που γίνονται στο άρθρο", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επιτέθηκε ευθέως στο ΔΝΤ αναφέροντας τα λάθη που έχει κάνει από τότε που συμμετέχει στα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
* Το 2011 ανέμενε ύφεση 2,6% ενώ έφτασε σε 7,1%
* Το 2012 έβλεπε ανάπτυξη 1,1% και τελικά είχαμε ύφεση 6,6%
* Το 2013 μιλούσε για ανάπτυξη το 2,1% και είχαμε ύφεση 3,1%. Τότε, σημείωσε, ομολόγησε ότι είχε κάνει λάθος στους πολλαπλασιαστές και από τότε άρχισε καταστροφολογικές προβλέψεις.
Σημείωσε ακόμα ότι το ΔΝΤ προέβλεπε 0,6% πρωτογενές έλλειμμα και τελικά υπήρξε πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ.
Για το 2016 έβλεπε επίσης έλλειμμα και η οικονομία υπεραπέδωσε. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ ακόμα και μετά την εγγραφή των 617 εκατ. ευρώ για την 13η σύνταξη.
Παράλληλα σημείωσε πως δεν ισχύει ότι εξαιρείται το 50% από τη φορολογία μέσω του αφορολόγητου και ότι οι συντάξεις φτάνουν στα επίπεδα των πλούσιων χωρών. Προσέθεσε δε ότι 4 εκατομμύρια έλληνες απειλούνται με το φάσμα της φτώχειας.
Παρόλα αυτά ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά νέα μέτρα.
Για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είπε ότι θέση της κυβέρνησης στα εργασιακά παραμένει η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
«Η Ελλάδα δεν είναι καθόλου μόνη απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη μη αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις ομαδικές απολύσεις. Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφωνούν και το έχουν πει με τις θέσεις μας. Το θέμα των ομαδικών απολύσεων δεν είναι ιδεοληψία, αλλά πυλώνας του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η β αξιολόγηση θα κλείσει με συμφωνία και για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.
Εμφανίστηκε, δε, αισιόδοξος ότι με την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί ένα κοινό σημείο ισορροπίας θα υπάρξει συμφωνία για τη β΄ αξιολόγηση αν όχι μέχρι το τέλος του έτους, στις πρώτες ημέρες του 2017.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr