Αυτό αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Express, επικαλούμενη δηλώσεις Αμερικανού ανώτερου αξιωματούχου, την ώρα που η έρευνα της CIA επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία βοήθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές με μια σειρά κυβερνο-επιθέσεων
Ο αξιωματούχος αυτός είπε ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να επηρεάσει και τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου κλιμακώνοντας μια εκστρατεία προώθησης ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων και ατόμων στην Ευρώπη, που έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια.
Και στις δύο περιπτώσεις, λέει ο αμερικανός αξιωματούχος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει να δυσφημήσει τη δυτική αντίληψη περί δημοκρατίας προωθώντας ακραίους υποψηφίους, κόμματα και πολιτικές ομάδες.
Γιατί μπήκε η Μέρκελ στο στόχαστρο του Κρεμλίνου;
Η Bild έχει έτοιμη την απάντηση: «η Άνγκελα Μέρκελ, σχεδόν όσο κανείς άλλος ηγέτης ευρωπαΪκής κυβέρνησης, προωθεί την υπόθεση της ενωμένης Ευρώπης και του ελεύθερου δημοκρατικού κόσμου. Έχει αναλάβει προσωπικά τον αγώνα υπέρ της Ε.Ε. και του ευρώ, όπως έγραψαν το Νοέμβριο οι New York Times. Ταυτόχρονα ενσαρκώνει τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας εντός της Ένωσης. Και μετά από έντεκα χρόνια στην καγκελαρία είναι η τελευταία άγκυρα σταθερότητας στη Δύση.
Ακόμη κι αν ο Πούτιν εκτιμά τη Μέρκελ ως εταίρο στις συνομιλίες, παραμένει γι' αυτόν ένα εμπόδιο στο δρόμο για την αποδυνάμωση και τη διαίρεση της Ε.Ε..»
“Η Μέρκελ υποστηρίζει την παλιά ευρωπαϊκή τάξη, που απορρίπτει η Ρωσία. Στηρίζει το ευρώ, τις κυρώσεις, την ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία κι εκλαμβάνεται σχεδόν ως σύμβολο της παλιάς, σταθερής, εδραιωμένης σε αρχές Ευρώπης”, λέει ο Γκούσταβ Γκρέσελ, ειδικός σε ευρω-ρωσικά θέματα του European Council on Foreign Relations. Και συμπληρώνει: “Η Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά τη Ρωσία, δεν είναι εύκολο να την εξαπατήσει κανείς, να τη διαφθείρει, ή να γίνει φιλαράκι μαζί της, όπως π.χ. με τον πρώην καγκελάριο Σρέντερ.”
Γι' αυτό ο Πούτιν προσπαθεί να στηρίξει όλες τις δυνάμεις που είναι εναντίον της Μέρκελ, όπως είπε στην ευρείας κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα ο ρώσος δημοσιογράφος Iγκόρ Άιντμαν: «η Γερμανία έχει προτεραιότητα για τον Πούτιν. Θα ήθελε στην ηγεσία της έναν πολιτικό φίλα προσκείμενο σ' αυτόν. Ό,τι δεν κατάφερε η ΕΣΣΔ με τη στρατιωτική πίεση, θέλει να πετύχει ο Πούτιν με τη διαφθορά και τη χειραγώγηση της πολιτικής και των ΜΜΕ.»
Αλλά και η γερμανίδα επιστήμων Άνκε Σμιτ Φέλτσμαν, ειδική σε θέματα επικοινωνιακού πολέμου και ασφάλειας του Διαδικτύου δηλώνει σίγουρη ότι η γερμανική κυβέρνηση με την Άνγκελα Μέρκελ στο τιμόνι βρίσκεται στο στόχαστρο του Πούτιν
«Η Γερμανία έχει ηγετικό ρόλο στην Ε.Ε., είναι ένα σημαντικό πολιτικά και οικονομικά μέλος του ΝΑΤΟ και ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να εγείρει εμπόδια στην προώθηση των ρωσικών συμφερόντων. Το Κρεμλίνο θα κάνει το παν για να καταστρέψει την εμπιστοσύνη των γερμανών ψηφοφόρων στη γερμανική Δημοκρατία.»
Η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία διεκδικεί την επανεκλογή της για τέταρτη φορά στο αξίωμα, έχει ήδη πει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ρωσικής ανάμειξης στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου μέσω διαδικτυακών επιθέσεων και εκστρατείας παραπληροφόρησης.
Η Μέρκελ προσπαθεί να ανακτήσει την υποστήριξη μερίδας του εκλογικού σώματος, το οποίο διέρρευσε προς την ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) λόγω της δυσαρέσκειάς του για την πολιτική της καγκελαρίου στο προσφυγικό και την άφιξη πέρυσι στη Γερμανία 890.000 ως επί το πλείστον μουσουλμάνων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Η άνοδος της AfD μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την παραμονή της Γερμανίας στην Ε.Ε., καθώς ένα κύμα λαϊκισμού απειλεί να σαρώσει την κλυδωνιζόμενη Ένωση.
Γερμανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει τα γερμανικά ΜΜΕ ώστε να τροφοδοτήσουν τους φόβους του πληθυσμού για ζητήματα όπως η προσφυγική κρίση, να εξασθενήσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων προς το πολίτευμα και να σπείρουν ζιζάνια διαφωνίας μέσα στους κόλπους της Ε.Ε., ώστε να άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα.
Η γερμανική υπηρεσία Πληροφοριών διαπίστωσε μια εντυπωσιακή αύξηση της ρωσικής προπαγάνδας και εκστρατείας παραπληροφόρησης, η οποία αποβλέπει στην αποσταθεροποίηση της γερμανικής κοινωνίας καθώς και στοχευμένων κυβερνο-επιθέσεων κατά πολιτικών κομμάτων.
Ο Χανς Γκέοργκ Μάασεν, επικεφαλής της BfV λέει: «βλέπουμε μια επιθετική, κλιμακούμενη κυβερνο-κατασκοπεία και συντονισμένες κινήσεις στο Διαδίκτυο που μπορεί να απειλήσουν γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, βουλευτές και εργαζόμενους σε δημοκρατικά κόμματα.»
Τι λέει, όμως, το Κρεμλίνο για όλα αυτά; Ρώσοι αξιωματούχοι απορρίπτουν ως εντελώς ανυπόστατες όλες τις κατηγορίες περί ανάμειξης της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές αλλά και τις αιτιάσεις ότι η Ρωσία απεργάζεται σκοτεινά σχέδια για την αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr