Στην αγόρευση του ο εισαγγελέας Γεώργιος Βούλγαρης είπε:
«Καλείστε να πάρετε απόφαση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση. Αντικειμενικά αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε . Αλλά ποια χώρα τους ζητάει; Χώρα με ελευθερία του τύπου, που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιός τους γυρεύει; Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή τον πολιτισμένο κόσμο που πιστευει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται;
Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά θυμίζουνχώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θ; τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει τους δικαςτές και προσέλαβαν άλλους; Που θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακρωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. Προασπίζουμε τη δημοκρατία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη.
Αν τέλεσαν αδίκημα να δικαστούν, να τιμωρηθούν, αλλά να τύχουν δίκαιης δίκης. Αν αποφασίσετε να εκδοθούν είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; Πόσες φορές το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα;
Βρετανικά και γερμανικά δικαστήρια, ίσως καθ' υπερβολή, αποφασίζουν να μην εκδώσουν στην Ελλάδα τους εκζητούμενους γιατί κατά την κρίση τους οι ελληνικές φυλακές έχουν κελιά υπεράριθμα και δεν πληρούνται οι προυποθέσεις, για μην υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
Σε αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων, που έμειναν στην ιστορία, γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα, αλλά είχαν οδηγό μόνον τη συνείδησή τους. Πέρασαν ενας Τερτσέτης, ένας Πολυζωίδης. Έχω την εντύπωση πως πρέπει να ακολουθήσετε τα χνάρια τους. Ακούγοντας τη συνείδησή σας να απορρίψετε το αίτημα της Τουρκίας.
Μα θα μου πείτε, ότι οι διεθνείς σχέσεις τί θα γίνουν; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας.
Καταλήγω. Αόριστο το αιτημα και δεν προκύπτει ότι τέλεσαν τα αδικήματα αυτά. Σας καλώ, σας παρακαλώ, να απορρίψετε το αίτημα».
Τελικά το συμβούλιο Εφετών απέρριψε το τουρκικό αίτημα και μάλιστα αποφάσισε να διακόψει την κράτηση των 2 από τους 8. Υπενθυμίζουμε οτι έχει ληφθεί απόφαση για έκδοση των 3 και για μη έκδοση των άλλων τριών. Έχουν ασκηθεί εφέσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr