Σε αυτό τη σκηνικό κάποιοι βλέπουν μία πολιτική διάσταση που δεν έχει ακόμη αναδυθεί, αλλά πιθανώς να προκύψει στο επόμενο διάστημα. Η διάσταση αυτή αφορά τους και τις πολιτικές επιδιώξεις συγκεκριμένων προσώπων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ευκλ. Τσακαλώτος.
Κατά τα όσα μεταδίδουν διστακτικά προς το παρόν παράγοντες που έχουν επικονωνία με τα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης, τα πάντα - και όχι μόνο για την οικονομία - θα κριθούν από το αν θα δεχθεί κ. Τσίπρας τα μέτρα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μπαίνουν στο τραπέζι ή όχι.
Και από το κατά πόσο είναι διατεθειμένη και πρόθυμη να τα στηρίξει η κοινοβουλευτική του ομάδα.
Στην ομάδα αυτή, ως γνωστόν έχει ενεργοποιηθεί μία υποομάδα η οποία εμφανίζεται να διεκδικεί τα πνευματικά δικαιώματα της αριστερής ορθοδοξίας.
Η αποκαλούμενη ομάδα των 53+, εκφράζοντας έως και σήμερα το αριστερό άλλοθι της κυβέρνησης, εμφανίζεται να διαφωνεί με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται, εκδίδει ανακοινώσεις κατά του Π. Καμμένου και εν γένει τείνει να μετατραπεί σε κάτι σαν νέα Αριστερή Πλατφόρμα του (ήδη διασπασμένου) ΣΥΡΙΖΑ.
Ατυπος επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος τυγχάνει να είναι και υπουργός Οικονομικών...
Επειτα απο την πρόσφατη απόφαση του eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος ήταν ο πρώτος που εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ως προς τον ρόλο του ΔΝΤ και το ενδεχόμενο να τορπιλιστεί η συμφωνία για την εκκρεμούσα αξιολόγηση απο το Ταμείο.
Πίσω από όλα αυτά τα αντιφατικά κρύβεται σύμφωνα με πληροφορίες, μία σύγκρουση επιδιώξεων και πολιτικών φιλοδοξιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Η στάση του κ. Τσακαλώτου, κατά κάποιες ποληροφορίες προερχόμενες από πηγές που έχουν γνώση των συσχετισμών και των διαθέσεων συγκεκριμένων προσώπων, είναι καθοριστική για τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομκών δεν είναι διατεθειμένος να βάλει την υπογραφή του σε νέα μέτρα και περικοπές. Κατά τις πηγές που περιγράφουν αυτό το κλίμα, ο κ Τσακαλώτος έχει διαμηνύσει πως αν πρόκειται να γίνει μία ακόμη κωλοτούμπα δεν επιθυμεί να έχει συμμετοχή σε αυτήν.
Οπως επισημαίνουν δε πρόσωπα που έχουν γνώση των όσων εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών και όσοι συμπαρατάσσονται με αυτόν, είναι πιθανόν να θέσουν βέτο σε περίπτωση που το Μέγαρο Μαξίου αποφασίσει να κάνει το μεγάλο βήμα και να πιέσει για μία ακόμη φρά ώστε να ψηφιστούν όλα αυτά που μέχρι στιγμής απορρίπτει, ιδίως δε τα δημοσιονομικά πλεονάσματα.
Κάτι τέτοιο υποκρύπτει μία νέα εσωκομματκή σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ και κατά κάποιους βουλευτές του κόμματος, είτε έναν κίνδυνο μίας δεύτερης διάσπασης, είτε την διαμόρφωση μίας συνθήκης για την διεκδίκηση της ηγεσίας έπειτα από μία εκλογική ήττα.
Η δραση και η ύπαρξη των 53+ δείχνει πως υπάρχει ήδη μία οργανωμένη ομάδα εντός του κόμματος που κυβερνά και η οποία έχει κατακτήσει το προνόμιο της - μέχρι στιγμής - εκ του ασφαλούς και προφορικής διαφοροποίησης.
Πλην όμως, επισημαίνεται από ολοένα και περισσότερους, ότι η πίεση που ήδη δέχεται η κυβέρνηση δημσοσκοπικά, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωης Κωνσταντοπούλου, οδηγεί ήδη πολλούς βουλευτές στην αναζήτηση του πολιτικού μέλλοντός τους, μετά τα μνημόνια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr