Όσοι επικαλούνται τη γενική Συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας, παρακάμπτουν το γεγονός ότι η αρχή αυτή ισχύει μόνο για τις υφιστάμενες οργανικές θέσεις. Αν καταργηθούν, οι υπάλληλοι που υπηρετούσαν σε αυτές αυτόχρημα απολύονται.
Σχετική υποχρέωση, την ώρα που πολλοί δίνουν μάχες οπισθοφυλακών, έχει περιληφθεί ήδη στο πρώτο Μνημόνιο και προβλέπει τη λύση της υπαλληλικής σχέσης στη περίπτωση της κατάργησης της θέσης ή του φορέα, οδηγώντας ουσιαστικά, όπως αναγνωρίζουν οι εργατολόγοι στους οποίους απευθύνθηκε ο reporter.gr, σε έμμεση άρση της προστασίας της μονιμότητας.
Στο σημείο που βρισκόμαστε, είναι πιθανόν να μην υποχρεωθεί καν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου να νομοθετήσει τις ομαδικές απολύσεις. Με τις καταργήσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) αλλά και με τις μετατροπές τους σε ανώνυμες εταιρείες (ΑΕ) ή σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), ισχύει πλέον διάταξη σύμφωνα με την οποία, το προσωπικό τους μεταφέρεται σε θέσεις που δεν έχουν τη Συνταγματική προστασία της μονιμότητας.
Στους κυβερνητικούς κόλπους, σύμφωνα με πληροφορίες του reporter.gr έχουν αρχίσει να ωριμάζουν οι σκέψεις για την ανάγκη «να μαζευτεί» ο δημόσιος τομέας, μεγάλες περιοχές του οποίου-σε αντίθεση με άλλες όπου διαπιστώνεται αυξημένος φόρτος εργασίας- διατηρούνται, μόνον για πελατειακούς λόγους, συντηρώντας την αδάμαστη και αντιπαραγωγική γραφειοκρατία.
Αφετέρου, διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις, επέπεσαν με ιδιαίτερο ζήλο στον ιδιωτικό τομέα, με βάση τον απλοϊκό μεν, αλλά, εκλογικά αποδοτικό υπολογισμό, ότι οι ισχυρές και πολυπλόκαμες συντεχνίες του Δημοσίου, είναι αυτές που χρήζουν τον νικητή στις προεκλογικές περιόδους. Το επιχείρημα των συνδικαλιστών ότι απολύθηκαν 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι, έχει σχετική σημασία, από την στιγμή που το δημοσιονομικό κόστος, μεταφέρθηκε απλώς στο ασφαλιστικό σύστημα.
Στο κλίμα αυτό, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η ενδιαφέρουσα και ενδεχομένως τροχιοδεικτική, έρευνα της εταιρείας Prorata που έγινε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών» η οποία, δεν φημίζεται για τις αποστάσεις που τηρεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της συγκυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση εάν πρέπει να απολύονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αξιολογούνται αρνητικά, το 63% του δείγματος εμφανίζεται να συμφωνεί πλήρως ή κατά το μάλλον, σε αντίθεση με το ισχνό 18% που δηλώνει ότι διαφωνεί.
Από την πλευρά της η κυρία Γεροβασίλη, διευκρινίζει ότι στον νόμο για το νέο μισθολόγιο (4354/15), δεν προβλέπεται ποινή απόλυσης στο ενδεχόμενο αρνητικής αξιολόγησης, ενώ την ίδια ώρα υπογραμμίζει ότι οι υποθέσεις των 400 αποδεδειγμένα επίορκων κατέληξαν σε αυτοδίκαιη απόλυση.
Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειστές αξιώνουν πιεστικά να μην υπάρξει παρέκκλιση από τον κανόνα «1 προς 5» (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις), ο οποίος έχει διαμορφωθεί στο 1 προς 4 για το 2017 και στο 1 προς 3 για το 2018.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr