«Η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη», δηλώνει στη συνέντευξή του στην «Kαθημερινή» ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα είναι σαφές από πλευράς διεθνούς δικαίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο οποίος έρχεται σήμερα στην Αθήνα –ύστερα από ολιγόωρη στάση στη Θεσσαλονίκη– για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, εκφράζει την πεποίθηση ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για το προσφυγικό. Σε κάθε περίπτωση, λέει, «έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της».
Στο Κυπριακό περιμένει ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα τηρήσουν εποικοδομητική στάση, προκειμένου οι Κύπριοι να ζήσουν την επανένωση της χώρας τους, όπως οι Γερμανοί στο παρελθόν. Οσο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την ελάφρυνση του χρέους, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. «Οι λειτουργικές διατλαντικές σχέσεις αποτελούν το θεμέλιο της Δύσης», σχολιάζει για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας με νόημα ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ «θα καταστήσουμε σαφές ότι εκπροσωπούμε την πολιτική λογική και την αξιοπιστία στην εξωτερική πολιτική, τον διάλογο και τη δημοκρατία».
– H Τουρκία έχει επανειλημμένα απειλήσει την Ευρώπη ότι θα την πλημμυρίσει με πρόσφυγες, εάν η Ε.Ε. δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της. Ποιο είναι το Plan B αν καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας; Ποιος θα προστατεύσει την Ελλάδα;
– Κατανοώ απόλυτα ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανησυχία για μια νέα έξαρση των μεταναστευτικών ροών μέσω Αιγαίου. Πιστεύω, όμως, πως η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι και αυτή έχει να αποκομίσει οφέλη από τη συμφωνία, όπως και εμείς στην Ε.Ε. Μέχρι στιγμής και οι δύο πλευρές την τηρούν. Και ακόμα κάτι: Γνωρίζω πολύ καλά ότι η φήμη της Γερμανίας εδώ στην Ελλάδα δεν είναι πάντοτε η καλύτερη. Εντούτοις έχουμε επανειλημμένως αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της. Ημασταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προσέφερε οικονομική και υλική υποστήριξη για τη φροντίδα των προσφύγων. Στις Βρυξέλλες υπήρξε προσωπική μου παρέμβαση ώστε η Ελλάδα να μην αποκλειστεί από τον χώρο Σένγκεν. Επιπλέον, υποδεχόμαστε σε μηνιαία βάση έως και 500 πρόσφυγες από την Ελλάδα – παρότι τον τελευταίο χρόνο κι εμείς ζήσαμε μια μαζική εισροή προσφύγων. Είναι σημαντικό και η Ελλάδα να συνεχίσει την προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, καθώς και για βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των προσφύγων.
Τα σχόλια Ερντογάν
– Σας ανησυχούν τα τελευταία συνεχή σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης; Δεν είναι ο σεβασμός του απαραβίαστου των συνόρων θεμελιώδες ζήτημα μεταξύ εταίρων;
– Το θέμα είναι σαφές από πλευράς διεθνούς δικαίου και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν πιστεύω ωστόσο ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας – και ο Tούρκος ομόλογός μου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατέστησε δημοσίως σαφές ότι η Τουρκία αισθάνεται δεσμευμένη από τη Συνθήκη της Λωζάννης.
– Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του «παγώματος» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Πώς θα επηρεάσει αυτή η εξέλιξη τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού και το προσφυγικό;
– Εμείς οι Γερμανοί δραστηριοποιούμαστε ιδιαιτέρως στο ζήτημα της επίτευξης μιας συμφωνίας στην περίπτωση της Κύπρου, ειδικά εφόσον ζήσαμε εμείς οι ίδιοι την ευτυχία της επανένωσης της Γερμανίας. Εύχομαι και ο κόσμος στην Κύπρο να έχει την ευκαιρία να ζήσει την επανένωση της χώρας του. Για τον λόγο αυτό υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, στις προσπάθειές του για επίτευξη μιας συμφωνίας. Το ζήτημα της επανένωσης είναι, όμως, πρωτίστως θέμα των ίδιων των Κυπρίων. Η Ελλάδα, η Τουρκία, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία, έχουν τηρήσει μέχρι στιγμής ως «εγγυήτριες δυνάμεις» εποικοδομητική στάση στηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση. Ελπίζω και αναμένω όλοι οι συμμετέχοντες να τηρήσουν ανάλογη στάση και στο μέλλον.
– Η Γερμανία επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά το ΔΝΤ ζητεί μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να συμμετάσχει. Πώς θα συναντηθούν τα δύο άκρα; Δεν θα έπρεπε η Ελλάδα ήδη να έχει λάβει ελάφρυνση του χρέους με βάση την απόφαση του Eurogroup του 2014;
– Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να αναφέρω ότι είμαι βαθύτατα εντυπωσιασμένος από τις εκτενείς μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβη αυτή η κυβέρνηση. Και εμείς οι Γερμανοί πρέπει να αναγνωρίσουμε τον άθλο τον οποίο ανέλαβαν όλοι οι Ελληνες τα τελευταία χρόνια για να μεταρρυθμίσουν τη χώρα τους. Εδώ, τo ΔΝΤ αποτελεί σημαντικό εταίρο, τη συμμετοχή του οποίου φυσικά και επιθυμούμε να έχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα. Η τεχνογνωσία του ΔΝΤ είναι αδιαμφισβήτητη. Ηδη τον περασμένο Μάιο το Eurogroup είχε καταθέσει ένα ιδιαιτέρως λεπτομερές σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό το σχέδιο και προπάντων η εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας αποτελούν τη βάση για τις συζητήσεις με το ΔΝΤ. Η κατάσταση μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται αδιέξοδη, όμως έως τώρα βρίσκαμε πάντα έναν τρόπο να ξεπερνάμε τα αδιέξοδα. Ο στόχος μας είναι εντέλει κοινός: θέλουμε η Ελλάδα να ορθοποδήσει, να υπάρξει οικονομική δυναμική στη χώρα και να αποκτήσει ο κόσμος πρόσβαση σε καλές θέσεις εργασίας.
Ενωμένοι
– Οταν ήταν στο Βερολίνο, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι θα ψήφιζε την Αγκελα Μέρκελ. Εσείς τι θα ψηφίζατε εάν ήσασταν Αμερικανός; Πιστεύετε ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ είναι προβληματική για την ευρωατλαντική συνεργασία; Και, δεδομένων των τάσεων αποσύνθεσης στην Ε.Ε., πιστεύετε ότι το 2017 θα είναι πράγματι ένα κρίσιμο έτος για την Ευρώπη;
– Οι λειτουργικές διατλαντικές σχέσεις αποτελούν το θεμέλιο της Δύσης, κι εμείς δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν ρωγμές σε αυτό. Ελπίζω και ο κύριος Τραμπ να το έχει ενστερνιστεί. Φυσικά και θα συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και θα καταστήσουμε σαφές, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, ποιες είναι οι αξίες και οι επιλογές που μας οδηγούν: Εκπροσωπούμε την πολιτική λογική και την αξιοπιστία στην εξωτερική πολιτική, τον διάλογο και τη δημοκρατία. Εδώ θα πρέπει να συντονιστούμε καλά και με τους Eυρωπαίους εταίρους μας, διότι όσο πιο ενωμένοι είμαστε, όσο πιο ξεκάθαρα εκφράζουμε μια ενιαία άποψη τόσο καλύτερα θα εισακουστούμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όσον αφορά την Ευρώπη, δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει τις αναταράξεις που προκλήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, με τελευταία το δημοψήφισμα των Βρετανών. Έχουμε όλοι μας τώρα την ευθύνη να διατηρήσουμε τα 27 ευρωπαϊκά κράτη-μέλη ενωμένα και αποφασισμένα να αντιταχθούν στις παραπλανητικές ιδέες περί επανεθνικοποίησης. Χαίρομαι που βλέπω την Ελλάδα, την κοιτίδα της Ευρώπης, να μας συμπαραστέκεται σε αυτό σταθερά και αταλάντευτα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr