Θυμίζουμε πως ο πρωθυπουργός συναντήθηκε νωρίς το πρωί με τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ είχε διμερή συνάντηση και με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι, τον Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν. Σύντομη συνομιλία είχε και με τους ηγέτες της Βοσνίας και του Αφγανιστάν.
Ο κ. Τσίπρας πήγε στο Αμπου Ντάμπι μετά από προσωπική πρόσκληση του Ολάντ, τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες ανέφεραν ότι σε αυτό το ταξίδι η Αθήνα αξιοποιεί τις προνομιακές σχέσεις της Γαλλίας με τα Εμιράτα, προκειμένου «να προχωρήσουμε τις δικές μας θέσεις σε επίπεδο επενδύσεων». Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι εκεί παραβρίσκεται και ο Εμίρης του Κατάρ.
Στη 40λεπτη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ, ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη ανησυχία για τις προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, ενώ συμφωνήθηκε ότι το Κυπριακό κατέχει σημαντική σημασία και θέση στις σχέσεις της ΕΕ με την Αγκυρα.
Στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας, από κοινού οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι είναι επιβεβλημένη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και η λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος συζήτησαν για την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας με χώρες του Περσικού Κόλπου.
Στον χαιρετισμό του στη διεθνή διάσκεψη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι χρειάζεται η στενή συνεργασία για την παγκόσμια διαχείρισης της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς, σήμερα, που ο κόσμος βιώνει μια ανησυχητική κλιμάκωση της βίας και του εξτρεμισμού.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ, αλλά επίσης και ως κράτος με βαθιές ρίζες και ιστορικούς δεσμούς στην περιοχή, εδραιώνει ενεργά τον περιφερειακό ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας».
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «ο κόσμος βιώνει μια ανησυχητική κλιμάκωση βίας και εξτρεμισμού», όπου «ένοπλες συγκρούσεις και τρομοκρατία απειλούν όχι μόνο την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά τις θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπότητας». Επισήμανε ότι «οι συνειδητές επιθέσεις στην πολιτιστική κληρονομιά έχουν χρησιμοποιηθεί από τρομοκρατικές ομάδες ως όπλο πολέμου, προκειμένου να κάμψουν το ηθικό λαών και να καταστρέψουν αυτό που είναι πολύτιμο για τις ταυτότητες των εθνών». Παρατήρησε ότι η δίωξη των ατόμων για πολιτιστικούς λόγους, σε συνδυασμό με τη συνειδητή καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, μπορεί να περιγραφεί ως «πολιτιστική κάθαρση».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στη μάχη για την αντιμετώπιση της συνειδητής καταστροφής της πολιτικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες ζώνες και των παράπλευρων συνεπειών της, δηλαδή το παράνομο εμπόριο των λεηλατηθέντων πολιτιστικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων μέσω διαδικτύου.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση ότι «ασφαλή καταφύγια» για τα πολιτιστικά αγαθά πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή, ενώ η χώρα προορισμού των πολιτιστικών αγαθών θα πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένες εγγυήσεις για την ασφαλή επιστροφή της πολιτιστικής της περιουσίας. Καλωσορίζοντας την Πολιτική Διακήρυξη ο Ελληνας πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της χώρας μας να συμμετάσχει στο διεθνές δίκτυο των «ασφαλών καταφυγίων», στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr