Σαν να πάγωσε ξαφνικά ο χρόνος και οι συνθήκες ανακαλούν τις μνήμες του σκληρού θέρους του 2015, όταν όλα κρέμονταν από μια κλωστή. Το παραδέχθηκε αφοπλιστικά χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας πως ο Δεκέμβριος είναι «ο κρισιμότερος μήνας» από το περσινό καλοκαίρι διότι «θα κριθούν πολλά και σημαντικά για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και κυρίως η δυνατότητα μας να πετύχει ο οδικός χάρτης που ανακοινώσαμε πριν από ένα χρόνο».
Η 5η Δεκεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup, εξακολουθεί να παραμένει ορόσημο με το Οικονομικό Επιτελείο να προσδοκά ότι ο Θεός της Ελλάδας θα μεσολαβήσει ώστε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει με πολιτικά κριτήρια μια συνολική λύση- πακέτο που θα ενοποιεί τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης, για τις μεταρρυθμίσεις, τους δημοσιονομικούς στόχους και το χρέος.
Το βασικό πρόβλημα της χώρας αυτήν τα στιγμή, είναι ότι το ΔΝΤ και το Βερολίνο που υπαγορεύει την αμετακίνητη ακαμψία των δανειστών, εμφανίζονται να συμπλέουν, αξιώνοντας νέα μέτρα τα οποία, όπως προεξοφλεί ή η αγορά, θα φέρουν την Ελλάδα μπροστά σε ένα νέο Μνημόνιο ή σε πρωτόγνωρες καταστάσεις για την ευρωπαϊκή μοίρα της Ελλάδας.
Είναι προφανές, ότι το σημαντικότερο μέρος της διαπραγμάτευσης δεν αφορά στα εργασιακά, στα οποία με την αναγκαία ευελιξία θα επιτευχθεί συμφωνία, αλλά, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να ενταχθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την τετραετία 20170 -2020 και τα μέτρα που θα τα συνοδεύουν.
Εννοείται ότι σε συνθήκες βαθειάς ύφεσης, η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει ρυθμούς του 3,5% (ακόμα και η έκπτωση του 2,5% που ζητεί ο κ. Τσακαλώτος, είναι αμφίβολο αν είναι εφικτή) χωρίς την ανάγκη σκληρών περικοπών που θα θίξουν τον μαζικό πυρήνα της εκλογικής πελατείας στο βαθύ κράτος.
Η απειλή ενός νέου εκλογικού κύκλου
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του Μαξίμου, θέλουν να αποφύγουν μια νέα μνημονιακή υποταγή, επιχειρώντας ηρωική έξοδο.
Την σκυτάλη μετά τον πρωθυπουργό που άνοιξε πρώτος το θέμα των εκλογών, παρέλαβε τώρα πλειάδα κυβερνητικών στελεχών, τα οποία επισείουν τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας, συντηρώντας στην επικαιρότητα το σενάριο για πρόωρες κάλπες. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε πληθαίνουν οι φωνές και όχι μόνο από την ισχυρή τάση των «53+» που διαβλέπουν τον κίνδυνο, η κυβέρνησή τους να έχει το «ατυχές προνόμιο»να είναι εκείνη που θα έχει υπογράψει δύο Μνημόνια και στηρίζουν την παραπάνω επιλογή.
Με βάση τον σχεδιασμό που ήδη σχηματοποιείται, ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα, που βλέπουν την δημοσκοπική καθίζηση, θα φροντίσουν να περιορίσουν τις εκλογικές απώλειες σε αξιοπρεπή ποσοστά, ώστε να διατηρήσουν το κόμμα, ως αξιόπιστο πόλο στο οικόπεδο της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς την επόμενη μέρα, αφήνοντας στη ΝΔ ένα ναρκοθετημένο πεδίο.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr